Waarom zou je een adviseur willen hebben? 

Een toenemend aantal werkenden heeft geen of beperkte toegang tot collectieve pensioenoplossingen. Daarentegen wordt door de vergrijzing een steeds grotere groep juist afhankelijk van ‘pensioeninkomen’. Dit leidt, in combinatie met een relatief lage rente en hoge inflatie, tot een voedingsbodem voor onrust bij mensen over hun financiële toekomst. Ze worstelen met de vraag of ze hun oudedag wel goed hebben geregeld en hoe ze hun spaargeld en vermogen daarvoor moeten aanwenden.

Op dit moment zijn er in Nederland ruim 1 miljoen zelfstandigen en er is nog een groep van ruim 700.000 werknemers waarvoor te weinig of geen (werkgevers)pensioen is opgebouwd. 

Kortom, een grote groep Nederlanders heeft, latent of niet, behoefte aan informatie en begeleiding op het gebied van pensioen en vermogen. En deze groep groeit de komende jaren. Door de nieuwe Wet toekomst pensioenen is er een oplossing binnen handbereik gekomen door de gelijktrekking van lijfrente ten opzichte van pensioen voor wat betreft de fiscale aftrekbaarheid. Maar om de doelgroep daadwerkelijk te helpen met een goede oudedagsvoorziening, moet niet het product centraal worden gesteld, maar de klant. Het moet gaan om het bredere plaatje bij de klant; niet alleen om die ene aftrekpost voor lijfrente, maar om een financiële planning die inzicht biedt en oplossingen om inkomen voor later op te bouwen. De consument kan tegenwoordig online heel veel informatie en oplossingen vinden over beleggen en lijfrente. De praktijk wijst echter uit dat de materie complex is en dodelijk saai, waardoor veel mensen ‘struisvogelgedrag’ gaan vertonen. En als ze het uiteindelijk dan toch zelf regelen, verkiezen ze vaak de korte termijn boven de lange termijn. Uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM, nov 2021)  blijkt dat door suboptimaal handelsgedrag ongeveer één op de drie zelfstandige beleggers onnodig risico loopt. Dit gaat vaak ten koste van het rendement doordat ze te vaak handelen. Ook te weinig spreiding over instrumenten en regio’s verslechtert het verwachte rendement, net als handelen in risicovolle producten.

In het kort komt het onderzoek hier op neer:

•    Ruim 1 miljoen huishoudens belegt zelfstandig
•    Een groot deel van de zelfstandige beleggers vertoont suboptimaal handelsgedrag
•    12% loopt risico op financiële problemen
•    AFM gaat onderzoek doen naar invloed beleggingsapps en finfluencers. 

Een adviseur kost geld, maar wat levert het je op?
Een goede financieel adviseur voegt waarde toe, dat is duidelijk. Maar hoe groot is die toegevoegde waarde? In de VS zijn verschillende onderzoeken gedaan naar deze vraag door o.a. Morningstar en Vanguard. In een recent vervolg onderzoek van juli 2022 concludeerde Vanguard dat, in geld gemeten, de toegevoegde waarde tot boven de 3% per jaar ligt. De niet in geld gemeten toegevoegde waarde is misschien nog wel belangrijker, namelijk rust op weg naar je financiële doelen. De opbouw van de meerwaarde is als volgt volgens Vanguard:

Adviseurstaak Toegevoegde waarde p.j.
Kosteneffectieve implementatie 0,3%
Herbalanceren 0,14%
Behavioral coaching/ begeleiding in tijden van stress 0% tot 2%
Asset allocatie 0% tot 0,6%
Inkomensplanning mbt onttrekkingen 0% tot 1,2%
Total return vs dividend/rente beleggen >0%
Range van toegevoegde waarde >3% netto

Uit bovenstaande tabel blijkt dat de grootste toegevoegde waarde zit in het begeleiden van de klant door alle ruis heen van de marktbewegingen, zeker in tijden van paniek. Deze tijden maken het grootste verschil voor beleggers en verklaren waarom er altijd een groot verschil zit tussen het rendement wat de index of een fonds haalt en het rendement wat de belegger in datzelfde fonds heeft behaald; de zogenaamde Behavior Gap.

Ons zusterbedrijf OAKK Beheerd Beleggen biedt haar beleggings- en lijfrenteoplossingen om bovenstaande redenen alleen aan via de betere adviseur. Zo worden de valkuilen bij beleggen zoveel mogelijk ontlopen door beleggen te plaatsen in een holistisch perspectief, namelijk wat wil je bereiken met je geld en vermogen, voor nu en voor later. Kijk voor meer informatie over de dienstverlening van OAKK op www.oakk.nl.

Een deel van de beleggingen in de profielportefeuilles van OAKK Beheerd Beleggen wordt belegd in alternatieve beleggingsfondsen (zogenaamde ‘Skills) die ook verkrijgbaar zijn op het HJCO-platform.
Adviseurs omarmen de spreidingsvoordelen die dergelijke beleggingen bieden in portefeuilles en die leiden tot een betere risico/rendements verhoudingen van een gespreide beleggingsportefeuille. .

Hieronder vindt u de rendementen en maandrapporten van de fondsen op het HJCO AAA Funds platform per ultimo februari. Voor actuele koersen verwijzen wij u naar www.hjco.nl 
 

Fondsnaam
feb
YTD
Rapport
Website
Amundi Bridgewater Core Global Macro Fund 1,65% 1,65%
Amundi Chenavari Credit Fund class I EUR -0,27% 0,71%
Amundi Epsilon Trend class A eur 2,02% 5,23%
Amundi Sandler US Equity Fund 2,85% 3,71%
Amundi Tiedemann Arbitrage Strategy Fund -0,27% -1,20%
BlackRock BSF European Absolute Return 3,94% 6,70%
BlackRock BSF Systematic US Equity Absolute Return Fund -0,87% 5,32%
BlackRock Global Event Driven klasse A2 EUR 0,61% -0,25%
EV Smaller Companies Fund 3,68% 2,30%
Fulcrum Diversified Absolute Return Fund 1,41% 2,36%
Helium Fund – A share class 0,16% -0,31%
Helium Selection – S 0,32% 0,06%
Lombard Odier All Roads 1,53% 1,82%
Lombard Odier All Roads Conservative 0,92% 1,23%
Lombard Odier All Roads Growth 2,40% 2,55%
Lumyna – BlueCove Alternative Credit UCITS Fund 0,08% 0,43%
Man AHL Target Growth Alternative Fund 2,14% 1,94%
Man AHL TargetClimate Fund -0,23% -2,07%
Man AHL TargetRisk I H EUR 1,95% 1,94%
Man AHL TargetRisk Moderate Fund 0,86% 1,15%
Man AHL Trend (EUR) Share Class I 4,15% 2,03%
Man GLG European Equity Alternative Class IN EUR 1,56% 3,21%
Mint Tower Arbitrage Fund I-Class EUR 1,12% 3,24%
Schroder GAIA – Two Sigma Diversified – Class C acc. 0,30% 3,33%
Schroder GAIA BlueTrend class C EUR 5,17% 3,97%
Schroder GAIA Contour Tech Equity class C eur 1,08% 3,07%
Schroder GAIA Egerton Equity – C Acc 5,38% 9,63%
Schroder GAIA Wellington Pagosa class C eur 1,59% 2,02%
Windmill Trend Evolution Fund EUR 4,89% 5,79%
Windmill Trend Evolution Fund USD 5,01% 6,01%

Werken aan passief inkomen 

In de laatste aflevering van My Personal Finance op New Business Radio, bespreekt Willem Johannesma met Roelof Meijer het concept van passief inkomen.
Passief inkomen gaat over inkomen zonder directe tegenprestatie – denk aan inkomsten uit beleggingen, onroerend goed of, een trend die zichtbaar is onder de jongere generatie: online content. Met de druk op traditionele pensioenopbouw, biedt de nieuwe Wet Toekomst Pensioenen (WTP) mogelijkheden voor het opbouwen van een passief inkomen voor later, vooral voor ZZP’ers en mensen zonder collectieve pensioenregeling. 👉 Luister naar de uitzending op onze website


Nieuwe fondsen op HJCO AAA platform

Na een grondig selectieproces hebben we sinds enkele weken twee interessante fondsen toegevoegd op ons platform. Het betreffen het AQR Style Premia Alternative Fund en het Dominicé Cassiopeia UCITS Fund. Beide fondsen hebben een goed trackrecord en aantrekkelijke risico/rendements- vooruitzichten, zeker in de huidige omgeving. Kijk verder op ons aanbod voor meer details over deze twee fondsen. Inschrijven kan vanaf 10.000 EUR en is zonder aankoopkosten. 

De rijkste landen ter wereld

Hoe meet je het economisch succes van een land? De klassieke methode is te kijken naar BNP per hoofd van de bevolking. Echter dat vertelt niet het hele verhaal dus heeft VisualCapitalist.com ook gekeken naar koopkracht en ook hoeveel ervoor wordt gewerkt. En Nederland? Die komt net in de top 10. Zie hier hier voor het volledige overzicht. 

“A dream you dream alone is only a dream. A dream you dream together is reality” – John Lennon