Moet ik nu gaan beleggen of even wachten? 

In het eerste kwartaal van 2024 stegen vrijwel alle risicodragende beleggingen in waarde. Niet alleen de koersen van aandelenmarkten, maar ook die van hoogrentende bedrijfsobligaties, grondstoffen en goud gingen flink omhoog. Daarentegen was er per saldo sprake van een rentestijging, waardoor obligaties vlak tot licht negatief rendeerden. Maar zoals we ook zien met het weer deze dagen; april doet wat ie wil. Door enerzijds een uitblijvende renteverlaging, vanwege een sterke economie in de VS en anderzijds de geopolitieke onrust, kwamen de recent behaalde recordstanden op de beurs weer wat verder uit zicht. En met de onrust slaat de twijfel toe; is dit een goed instapmoment of moet ik juist wachten? Is de beurs niet te hoog gewaardeerd of juist aantrekkelijk? 

Om met het laatste te beginnen: over een beurswaardering is (gelukkig) nooit consensus. De verschillende interpretaties of een aandeel of de beurs als geheel duur of juist goedkoop is, maakt dat er in financiële markten altijd kopers én verkopers zijn. Diverse marktpartijen denken op exact hetzelfde moment anders over waardering en daarmee over vooruitzichten.

Zo kunnen waarderingen van aandelen op verschillende manieren worden belicht. De huidige koers/winst (of koers/omzet of koers/boekwaarde) verhouding kan bijvoorbeeld in historisch opzicht hoog of laag zijn.De zogenaamde risicopremie, datgene wat je wilt halen aan rendement op aandelen t.o.v. de risicovrije rente, kan hoog of laag zijn.  Ook het momentum van de aandelenmarkt kan bijvoorbeeld na eenmaandenlange stijging onderwerp zijn van overwegingen. Want kan het niet anders dan dat daar een correctie op moet volgen? Maar aandelenmarkten zijn zelfs met een hoge waardering niet zomaargedoemd te dalen. Liquiditeit, economische groei en de ontwikkeling van bedrijfswinsten zijn namelijk belangrijke steunpilaren voor de aandelenmarkten. Kortom veel onvoorspelbare factoren bepalen het marktbeeld.  

Hoewel wij het volgen van markten interessant en boeiend vinden, wagen wij ons niet aan een voorspelling of de beurs wel of niet duur is en of hij gaat stijgen of dalen. Het is een gegeven dat rendement in schokken komt, een paar dagen in een paar jaar maken het verschil tussen een goed rendement of juist niet. Richt je als belegger daarom niet op de korte termijn, maar op de lange termijn. En vooral: wacht niet met beleggen, wachten is uitstel en uitstel leidt tot afstel. De kunst is door de ruis van de markt heen te kijken, rendement komt wanneer je het niet verwacht en geduldige beleggers worden beloond voor het geduld ten koste van ongeduldige beleggers. 

In de grafiek hieronder zie je dat als je over een periode van 20 jaar de beste 30 dagen mist (wat slechts 0,7% van de totale looptijd is), dit bijna al het rendement tenietdoet. Mis je de beste 40 dagen, dan eindig je zelfs met een negatief rendement.

Wat kun je wel doen als je twijfelt om wel of niet te gaan beginnen met beleggen? Hieronder een paar simpele handvatten:

•    Bespreek je doelen en je horizon met je adviseur. Hoe langer je horizon is, hoe gunstiger en hoe minder impact het instapmoment is.
•    
Stap gespreid in als je twijfelt of het moment juist is. Stel bijvoorbeeld een maandelijkse overschrijving in, zodat er automatisch en gespreid wordt belegd.  
•    Kies eventueel een risicoprofiel lager dan je zou willen om toch een begin te maken.
•    Spreid over meerdere bronnen van rendement
, zoals alternatives op het HJCO AAA Funds platform, die wij Skills noemen.

Kortom, wacht niet, begin ook nu en als je twijfelt, hou bovenstaande regels aan om je financiële doelen te bereiken.  
 

Hieronder vindt u de rendementen en maandrapporten van de fondsen op het HJCO AAA Funds platform per ultimo februari. Voor actuele koersen en uitgebreidere fondsinformatie verwijzen wij u naar https://hjco.nl/koersinformatie/#fonds.

Fondsnaam
mrt
YTD
Website
Amundi Bridgewater Core Global Macro Fund 2,56% 4,25%
Amundi Chenavari Credit Fund class I EUR 0,51% 1,22%
Amundi Epsilon Trend class A eur 4,61% 10,08%
Amundi Sandler US Equity Fund 0,39% 4,12%
Amundi Tiedemann Arbitrage Strategy Fund 0,45% -0,75%
BlackRock BSF European Absolute Return 0,03% 6,73%
BlackRock BSF Systematic US Equity Absolute Return Fund 3,33% 8,83%
BlackRock Global Event Driven klasse A2 EUR 0,27% 0,03%
EV Smaller Companies Fund 3,04% 5,41%
Fulcrum Diversified Absolute Return Fund 2,69% 5,12%
Helium Fund – A share class 0,27% -0,04%
Helium Selection – S 0,72% 0,78%
Lombard Odier All Roads 3,11% 4,98%
Lombard Odier All Roads Conservative 1,67% 2,92%
Lombard Odier All Roads Growth 5,18% 7,86%
Lumyna – BlueCove Alternative Credit UCITS Fund -0,05% 0,38%
Man AHL Target Growth Alternative Fund 3,51% 5,52%
Man AHL TargetClimate Fund 3,80% 1,65%
Man AHL TargetRisk I H EUR 4,35% 6,38%
Man AHL TargetRisk Moderate Fund 2,35% 3,53%
Man AHL Trend (EUR) Share Class I 5,27% 7,41%
Man GLG European Equity Alternative Class IN EUR -0,22% 2,98%
Mint Tower Arbitrage Fund I-Class EUR 2,67% 6,00%
Schroder GAIA – Two Sigma Diversified – Class C acc. 2,03% 5,43%
Schroder GAIA BlueTrend class C EUR 4,63% 8,79%
Schroder GAIA Contour Tech Equity class C eur 2,62% 5,77%
Schroder GAIA Egerton Equity – C Acc 3,13% 13,07%
Schroder GAIA Wellington Pagosa class C eur 0,34% 2,37%
Windmill Trend Evolution Fund EUR 2,77% 8,72%
Windmill Trend Evolution Fund USD 2,86% 9,04%

Is de beurs overgewaardeerd? 

In de laatste aflevering van My Personal Finance op New Business Radio, bespreekt Willem Johannesma met Roelof Meijer de discussie rondom beurswaarderingen. Met sommige markten op recordhoogtes vragen velen zich af: “Is dit het juiste moment om te beleggen?” Luister naar de uitzending op onze websiteBeweeglijkheid; een noodzakelijk kwaad

In een recent blog van Ben Carlson van A Wealth of Common Sense bespreekt hij het fenomeen volatiliteit ofwel beweeglijkheid. Het grillige karakter van aandelenbeurzen is een noodzakelijk kwaad voor toekomstige rendementen. Lees en luister hier verder. 

De beste AI productiviteits tools

Artificial Intelligence (AI) heeft de technologie wereld in vuur en vlam gezet, kijk maar naar bedrijven als Nvidia welke in recordtijd het derde meest waardevolle bedrijf ter wereld is geworden. Maar wat zijn praktische AI apps die ons efficiënter en beter georganiseerd moeten laten werken? Kijk hier voor een overzicht van 37 AI productiveitsapps. 

Comparison is the thief of joy.” – Theodore Roosevelt