“It’s oh so quiet”

De financiële markten zijn al weken ‘oh so quiet’, vrij geïnterpreteerd naar het liedje uit 1951 van Betty Hutton en in 1995 gecovered door de IJslandse zangeres Björk. In het liedje is het de stilte voor de storm, die zich aandient als de verliefdheid toeslaat; niet direct een associatie waar je bij financiële markten aan denkt. Maar een flinke verandering van emotionele gemoedstoestand – lees sentiment – is juist wel heel herkenbaar voor het wel en wee op beurzen. Dat de markten zo stil zijn – ze bewegen in een hele nauwe range, met de laagste volatiliteit in de afgelopen 18 maanden – is opvallend, gegeven de tekenen aan de wand van mogelijk naderend onheil.

De bankencrisis in de VS lijkt bezworen, maar of het vuur daadwerkelijk geblust is, is nog niet helemaal duidelijk en het kan maar zo weer aanwakkeren. Verder is er op het moment van dit schrijven nog steeds geen akkoord over het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid, waardoor er een kans bestaat dat op 1 juni de geldkraan daar dicht gaat. Verder is de inflatie weliswaar dalend, maar nog steeds hardnekkig hoog. Bedenk echter ook dat de economie een stootje kan hebben, gegeven de vrijwel volledige werkgelegenheid. Daarnaast kan een beetje slecht nieuws voor de economie, juist goed nieuws zijn voor financiële markten, als daardoor de rente sneller daalt dan verwacht. De markt verwacht overigens nu voor dit jaar al een verlaging door de Federal Reserve van 50 basispunten, wat meer dan een beetje slecht nieuws impliceert, maar een recessie later dit jaar.

De lage volatiliteit op aandelenmarkten is voor sommige fondsen op het HJCO AAA Funds platform geen kansrijke omgeving om hun ‘skills’ te laten zien. We zien dat vooral arbitrage fondsen, zoals Mint Tower hier last van hebben. Een deel van de verklaring is dat de lage volatiliteit op aandelenmarkten niet gepaard gaat met een teruggang in credit spreads, hetgeen vooral te wijten is aan de teloorgang van Credit Suisse en ook aan de bankencrisis in de VS. Echter, de vooruitzichten voor arbitrage zijn door de toegenomen verschillen beter en Mint Tower ziet dan ook aantrekkelijke kansen voor de komende 6 tot 18 maanden, onafhankelijk van de richting van de beurs.  

Hieronder vindt u de rendementen en maandrapporten van de fondsen op het HJCO AAA Funds platform per ultimo april. Actuele koersen vindt u onder koersinformatie. 

Fondsnaam
apr
YTD
Rapport
Website
Amundi Bridgewater Core Global Macro Fund 0,81% 2,79%
Amundi Chenavari Credit Fund class I EUR 0,00% -0,99%
Amundi Epsilon Trend class A eur 1,18% -2,54%
Amundi Newcits IRL plc – Amundi/Sandler US Equity – I – EUR -0,02% 0,10%
Amundi Tiedemann Arbitrage Strategy Fund A EUR 0,76% 0,21%
BlackRock BS Americas Diversified Equity Absolute Return -3,67% -2,26%
BlackRock Global Event Driven klasse A2 EUR -0,26% 1,11%
BlackRock UK Emerging Companies Absolute Return Fund 0,57% 2,88%
EV Smaller Companies Fund -1,65% 0,60%
Fulcrum Diversified Absolute Return Fund -0,56% -3,42%
Helium Fund – A share class 0,42% 1,46%
Helium Selection – S 0,59% 2,38%
Lombard Odier All Roads 0,30% 2,89%
Lombard Odier All Roads Conservative 0,25% 1,77%
Lombard Odier All Roads Growth 0,48% 4,56%
Lumyna – BlueCove Alternative Credit UCITS Fund 0,93% 1,27%
Man AHL Diversified Markets EU – Tranche D 3,12% -4,62%
Man AHL Target Growth Alternative Fund 1,01% 3,97%
Man AHL TargetRisk I H EUR 0,72% 4,87%
Man AHL TargetRisk Moderate Fund 0,44% 2,29%
Man AHL Trend (EUR) Share Class I 2,58% -4,17%
Man GLG European Equity Alternative Class IN EUR 0,78% -0,31%
Mint Tower Arbitrage Fund I-Class EUR -0,66% -2,06%
Ruffer Total Return International Fund -2,59% -4,63%
Savin Multi-strategy Arbitrage Fund Class I -0,12% 2,66%
Schroder GAIA – Two Sigma Diversified – Class C acc. -2,07% 1,12%
Schroder GAIA BlueTrend class C EUR 0,61% -12,86%
Schroder GAIA Contour Tech Equity class C eur 1,28% 10,36%
Schroder GAIA Egerton Equity – C Acc 3,30% 3,84%
Schroder GAIA Wellington Pagosa class C eur 0,29% -1,74%
Windmill Trend Evolution Fund EUR 1,63% -6,04%
Windmill Trend Evolution Fund USD 1,73% -5,70%

OAKK in de media; radio-uitzending op New Business Radio

Het thema van de radio uitzending My Personal Finance was dit keer: kies wat bij je past. Of beter gezegd, kies wat bij je doel past, plaats beleggen daarmee in een breder kader met een lange horizon. Bepaal samen met je financieel adviseur het doel (eerder stoppen met werken bijvoorbeeld) en kijk met welk risicoprofiel je dat doel kan behalen. Past dat risicoprofiel niet bij jou? Pas dan je doel aan, dat werkt beter dan de bekende invullijsten maken voor het bepalen van je risicoprofiel zonder te weten wat je met je geld wilt bereiken. De uitzending met o.a. Willem Johannesma, partner bij OAKK Capital Partners kunt u hier beluisteren of via de bekende podcast kanalen – zoals Spotify – onder New Business Radio. 

Er is iets vreemd aan de hand met de huidige beursstijging

De bekende website Zerohedge is niet de meest optimistische website over wat er in markten gebeurt maar dat neemt niet weg dat het goed is om er bij tijd en wijle notie van te nemen om het ‘andere geluid’ te horen. Hier een interessante bijdrage over de signalen die te zien in de huidige beursrally. Eén van de signalen is dat de rally vooral is gebaseerd op de koersstijging van ‘big tech’ die 25% van de S&P 500 uitmaken. Lees hier verder.  

Amerikaans schuldenplafond in één grafiek

In januari was de schuldlimiet van 31,4 biljoen dollar bereikt in de VS. Als er geen akkoord komt, zou in theorie de Amerikaanse overheid niet aan haar schuldverplichtingen kunnen voldoen, met verstrekkende gevolgen.

De grafiek op Visual Capitalist laat de scherpe stijging van het schuldenplafond over de laatste jaren zien met data uit verschillende bronnen zoals de World Bank, US Treasury en Congressional Research Service. Lees hier het artikel.

When the facts change, I change my  mind. What do you do, sir? ”  John Maynard Keynes