Maart roerde zijn staart 

En inderdaad, april doet wat hij wil. Dat bleek ook dit jaar want deze maand was (vooralsnog) geen kopie van de onrustige maart maand. Gelukkig niet. De stress die we toen zagen na de bankencrisis door het omvallen van de Silicon Valley Bank zorgde vooral in obligatiemarkten voor enorme uitschieters met de grootste rentedaling op één dag in de afgelopen 40 jaar. Is daarmee alles weer koek en ei? Dat is wel een beetje voorbarig natuurlijk. Zoals Nassim Taleb, de auteur van het boek The Black Swan, al schreef: de afwezigheid van bewijs is nog geen bewijs van afwezigheid. Ofwel, alleen omdat markten weer rustig zijn betekent niet dat de economie ook een zachte landing zal hebben. Dat is tenminste wat wij lezen en horen van macro-economen die wij volgen, zoals bijvoorbeeld Lukas Daalder van BlackRock en de CIO’s van het hedgefonds Bridgewater. Zij houden nadrukkelijk rekening met een verdere vertraging van de economie met een grote kans op recessie maar tegelijkertijd ook een hardnekkige inflatie, zeker in Europa en daardoor een minder grote kans dat de centrale banken de teugels weer laten vieren. Bridgewater gaat zelfs nog een stapje verder en voorspelt een krimp van de Amerikaanse en Europese economie van ongeveer 2,5% in de komende 12-18 maanden, en een inflatieniveau dat rond de 4% blijft hangen in plaats van de gewenste 2%, waardoor de rente langer op een hoog niveau blijft. Kortom, of het optimisme en de rust in markten van de afgelopen weken gerechtvaardigd is, valt te betwijfelen, zoveel is duidelijk.

Wat te doen met deze informatie?

Het proberen te timen en tijdelijk uit de markt te gaan en later weer in te stappen is volgens ons een ondoenlijke opgave. Een betere en ook bewezen methode om hierop te anticiperen, is de portefeuille meer te spreiden over andere bronnen van rendement die ook in een omgeving van economische teruggang en hogere rente in staat is rendement te behalen, zoals de global macro fondsen en de trendvolgende fondsen op het HJCO AAA Funds platform. 

Over de trendvolgende fondsen, deze hebben vrijwel allemaal in maart een flinke terugval laten zien en herstelden weliswaar de afgelopen weken enigszins maar staan nog duidelijk onder hun hoogste koers. Dit betekent dat er voorlopig geen performance fee wordt gerekend door deze fondsen wat op zichzelf al een reden is voor een sneller herstel naar boven. Daarbij hebben we in het verleden gezien dat het herstel binnen 12 maanden na een dergelijke terugval altijd flink was. In onderstaande tabel ziet u het rendement in de 12 maanden na de grootste terugvallen in het AHL Alpha programma.

Wij beschouwen daarom de huidige koersniveaus van de trendvolgende fondsen als aantrekkelijk; ze staan niet te hoog en bieden wel meerwaarde als de economie en financiële markten in zwaarder weer terecht komen.

Lees hier verder