De beurs is niet de economie

De beurs en de economie zijn, hoewel met elkaar verweven, toch echt verschillende grootheden. Veel beleggers zien het echter als eenzelfde maatstaf en baseren hun aandelen asset allocatie  en de timing op (een voorspelling van) het bruto nationaal product (BNP). Maar de beurs reageert, zeker op korte termijn, wel degelijk anders dan de economie. Hier zijn een aantal logische verklaringen voor.

De onderbouwing van de stelling dat de beurs niet de economie is, blijkt uit recente cijfers; dit jaar is de economie in Europa deels in een recessie beland met twee kwartalen van negatieve groei achter elkaar. De beurs daarentegen, in dit geval de MSCI Europe, staat 8,5% in de plus. In het tweede kwartaal van 2020 was dit verschil nog veel groter, met een dramatische val in het BNP, maar een beursstijging van ruim 20%.

Hoe is dit verschil te verklaren?
Ten eerste is de beurs een verzameling van een aantal bedrijven, terwijl de economie niet alleen uit (veel meer) bedrijven bestaat, dan op de beurs zijn genoteerd, maar ook de overheidsbestedingen meeneemt. Kortom; de economie beslaat zowel de publieke- als de private sector. De private sector omvat in de VS bijvoorbeeld 80% van de economie.

Ten tweede is de waardering van beursgenoteerde bedrijven gebaseerd op alle toekomstige winstverwachtingen. De beurs rekent daarom met een veel langere horizon dan de huidige voorspelling van de economische cyclus, die meestal op enkele kwartalen is gebaseerd. Die verwachtingen worden ook nog eens sterk beïnvloed door de stand van de rente en ook het narratief rondom een bepaalde sector. Dit jaar is dat narratief bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie (‘AI’) en zijn alleen al daardoor slechts een vijftal techbedrijven (Apple, Microsoft, Amazon, Nvidia, Alphabet) verantwoordelijk voor ca. 25% van de marktkapitalisatie van de hele S&P 500. Een paar bedrijven dragen de hele beurs, maar beslaan maar een heel klein deel van de economie. Om dat laatste punt nog verder te duiden; slechts 2% van alle banen in de VS zijn in de tech sector.

Dat brengt ons op het laatste punt; de beurs heeft een andere samenstelling dan de economie. De winsten van de S&P 500 komen voor 2/3e van goederen en 1/3e van diensten, terwijl dat in de economie het tegenovergestelde is. Dus de beurs vertegenwoordigt vooral bedrijven die dingen maken en de economie vertaalt vooral wat we doen met deze dingen.

Bovenstaande geldt niet alleen voor de Verenigde Staten, maar ook voor Europa en Japan, waar – door het kapitalistisch systeem – de beurs een belangrijke rol heeft. Maar in veel andere landen – waaronder bijvoorbeeld China – omvatten beursgenoteerde bedrijven een nog veel kleiner deel van alle bedrijven en heeft de overheid een grotere rol in de economie.
We kunnen dus concluderen dat het niet zo is dat de beurs en de economie op zichzelf staan, zeker niet in de ontwikkelde markten. Een aanstaande recessie is meestal slecht nieuws voor de beurs, net zoals een nieuwe hoogconjunctuur de beurs vleugels kan geven. Maar het is goed om te beseffen dat berichten in de media over de stand van de economie, net als de grootte van het BNP, niet de beste indicatoren zijn voor wat de beurs gaat doen of houvast bieden over hoe je je aandelenbelangen moet spreiden.

De trendvolgende fondsen op het HJCO AAA Funds platform zagen in mei een sterk herstel van de terugval in maart, toen de rente enorm steeg door de bankencrisis in de VS. Ook de long-only trendvolgende fondsen, een goed alternatief voor een standaard mixfonds met aandelen en obligaties, lieten de afgelopen periode sterke rendementen zien. De arbitragefondsen bewegen nog steeds zijwaarts en ‘wachten’ eigenlijk op meer beweeglijkheid op de beurs, die vroeg of laat komt. 

Hieronder vindt u de rendementen en maandrapporten van de fondsen op het HJCO AAA Funds platform per ultimo mei. Voor actuele koersen verwijzen wij u naar www.hjco.nl 

Fondsnaam
mei
YTD
Rapport
Website
Amundi Bridgewater Core Global Macro Fund -2,64% 0,07%
Amundi Chenavari Credit Fund class I EUR 0,55% -0,44%
Amundi Epsilon Trend class A eur 0,46% -2,08%
Amundi Newcits IRL plc – Amundi/Sandler US Equity – I – EUR 1,29% 1,39%
Amundi Tiedemann Arbitrage Strategy Fund A EUR -2,86% -2,65%
BlackRock BS Americas Diversified Equity Absolute Return 0,13% -2,13%
BlackRock Global Event Driven klasse A2 EUR -3,03% -1,95%
BlackRock UK Emerging Companies Absolute Return Fund 2,62% 5,57%
EV Smaller Companies Fund -0,75% -0,15%
Fulcrum Diversified Absolute Return Fund 0,34% -3,09%
Helium Fund – A share class -0,34% 1,12%
Helium Selection – S -0,26% 2,11%
Lombard Odier All Roads -0,72% 2,16%
Lombard Odier All Roads Conservative -0,23% 1,53%
Lombard Odier All Roads Growth -1,39% 3,10%
Lumyna – BlueCove Alternative Credit UCITS Fund -1,56% -0,31%
Man AHL Diversified Markets EU – Tranche D 4,01% -0,80%
Man AHL Target Growth Alternative Fund -0,94% 3,00%
Man AHL TargetRisk I H EUR -2,23% 2,53%
Man AHL TargetRisk Moderate Fund -0,90% 1,37%
Man AHL Trend (EUR) Share Class I 2,72% -1,57%
Man GLG European Equity Alternative Class IN EUR -2,16% -2,46%
Mint Tower Arbitrage Fund I-Class EUR 0,06% -2,01%
Ruffer Total Return International Fund -3,17% -7,65%
Savin Multi-strategy Arbitrage Fund Class I 0,06% 2,72%
Schroder GAIA – Two Sigma Diversified – Class C acc. 2,59% 3,73%
Schroder GAIA BlueTrend class C EUR 3,65% -9,68%
Schroder GAIA Contour Tech Equity class C eur 3,10% 13,78%
Schroder GAIA Egerton Equity – C Acc -1,19% 2,61%
Schroder GAIA Wellington Pagosa class C eur -0,37% -2,10%
Windmill Trend Evolution Fund EUR 2,92% -3,30%
Windmill Trend Evolution Fund USD 3,04% -2,83%

OAKK in de media; Dag van de Financiele vrijheid op New Business Radio

De uitzending dit keer van My Personal Finance op New Business Radio stond in het teken van de Dag van de Financiële Vrijheid!

De Dag van de Financiële Vrijheid gaat over het behalen van financiële doelstellingen. Hoe bereik je het optimale pensioen en doe je de dingen die je graag wilt doen? Samen met Roelof Meijer was Willem Johannesma van OAKK deze uitzending co-host en waren de gasten Lukas Daalder, Chief investment strategist van BlackRock en ondernemer Cees van Lotringen, oprichter en voormalig hoofdredacteur van Investment Officer NL.
Er kwam veel voorbij in deze uitzending; klimaatcrisis, einde van het neo-liberalisme, AI, recessie in Europa, Amerika als one-trick pony en de mogelijkheden van de nieuwe pensioenwet voor lijfrente. De uitzending kunt u hier beluisteren of via de bekende podcast kanalen – zoals Spotify – onder New Business Radio.

Ben Carlson; hoe zou je nu overtollig geld beleggen?

Ben Carlson heeft een interessant blog op A Wealth of Common Sense over hoe nu een flinke hoeveelheid geld te laten renderen. Opvallend hoe een aantal van zijn uitgangspunten om te beleggen overeenkomen met die van ons zusterbedrijf OAKK Beheerd Beleggen. Lees hier verder.  

De smalle pilaar van de beurs

Steven Desmijter – President bij het Britse Man Group heeft onlangs een interessante bijdrage geplaatst op The Investor’s Edge over de smalle basis van de beursstijging dit jaar, zoals ook hierboven is weergegeven. Iets om je zorgen over te maken of is het ‘canon event’ (lees: het moet helaas gebeuren om weer verder te gaan)? Lees hier het artikel.

The stockmarket is a device for transferring money from the impatient to the patient.”  Warren Buffett