De beurs en de economie 

Veel beleggers baseren hun asset allocatie op een voorspelling van het bruto nationaal product (BNP). Maar de beurs reageert, zeker op korte termijn, heel anders dan de economie. Dit kwam duidelijk naar voren tijdens de COVID-19-crisis, toen de economie in een ongekende val terechtkwam, de werkloosheidomhoogschoot, maar de beurs met tientallen procenten steeg vanaf het dieptepunt. 

Ook nu is het verschil tussen de economie en de beurs groot. Terwijl de economie hangt tussen groei en krimp, laat de beurs juist sterke stijgingen zien van ca. 15% in 2023 en ca. 12% YTD-2024. 

Dat de beurs niet gelijk staat aan de economie, is dan ook inmiddels een veelgehoorde uitspraak. De verklaring daarvan hebben we al eerder uit de doeken gedaan en is als volgt: 

Ten eerste is de beurs een verzameling van een aantal bedrijven, terwijl de economie niet alleen uit (veel meer) bedrijven bestaat dan er op de beurs genoteerd zijn, maar ook de overheidsbestedingen meeneemt. Kortom; de economie beslaat zowel de publieke- als de private sector. De private sector omvat in de VS bijvoorbeeld 80% van de economie.

Ten tweede is de waardering van beursgenoteerde bedrijven gebaseerd op alle toekomstige winstverwachtingen. De beurs rekent daarom met een veel langere horizon dan de huidige voorspelling van de economische cyclus, die meestal op enkele kwartalen is gebaseerd. Die verwachtingen worden ook nog eens sterk beïnvloed door de stand van de rente en ook het narratief rondom een bepaalde sector. Afgelopen jaar was dat narratief bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie (‘AI’) en zijn alleen al daardoor een zevental techbedrijven (‘Magnificent 7’) verantwoordelijk voor bijna 30% van de marktkapitalisatie van de hele S&P 500. Een paar bedrijven dragen de hele beurs, maar beslaan slechts een heel klein deel van de economie. Om dat laatste punt nog verder te verduidelijken; slechts 2% van alle banen in de VS zijn in de techsector.

Dat brengt ons bij het laatste punt; de beurs heeft een andere samenstelling dan de economie. De winsten van de S&P 500 komen voor 2/3e van goederen en voor 1/3e van diensten, terwijl dat in de economie het tegenovergestelde is. Dus de beurs vertegenwoordigt vooral bedrijven die dingen maken, terwijl de economie vooral vertaalt wat we doen met deze dingen.

In een onderzoek van de private equity firma Apollo uit mei 2024 komen de volgende cijfers hierover naar voren:

– 87% van de ondernemingen met meer dan $100 miljoen omzet zijn private bedrijven.
• Private bedrijven zijn verantwoordelijk voor ca. 80% van de vacatures.
• De werkgelegenheid van de S&P 500 bedrijven beslaat 18% van de totale werkgelegenheid in de VS.
• Minder dan de helft van alle uitstaande bedrijfskredieten komt van S&P 500 bedrijven.
• S&P 500 winsten beslaan ca. de helft van de bedrijfswinsten in de VS.
• Investeringen door S&P 500 bedrijven vormen ca. 15% van de totale investeringen in de Amerikaanse economie. 

Op korte termijn is liquiditeit en waardering een belangrijkere motor achter de beurs dan de stand van de economie. Als geld niet schaars is, vindt het zijnweg naar beleggingscategorieën om daar gestald te worden. En dat,gecombineerd met het juiste narratief, kan de waardering op korte termijn omhoog stuwen. Op lange termijn zijn fundamentele maatstaven van belang; dan zal er realiteitszin moeten zijn of de waardering wel gerechtvaardigd was. De naïeve belegger kan hier flink de mist in gaan, zoals afgelopen week bleek bij het meme aandeel Gamestop, waar beleggers ruim 13 miljard verloren na de kortstondige hype opgewekt door een persoon die bekend staat op internet als ‘Roaring Kitty’. 

Hieronder vindt u de rendementen en links naar de bijbehorende webpaginasvan de fondsen op het HJCO AAA Funds platform. Voor actuele koersen en uitgebreidere fondsinformatie verwijzen wij u naar https://hjco.nl/koersinformatie/#fonds.

Fondsnaam
mrt
YTD
Website
Amundi Bridgewater Core Global Macro Fund 2,56% 4,25%
Amundi Chenavari Credit Fund class I EUR 0,51% 1,22%
Amundi Epsilon Trend class A eur 4,61% 10,08%
Amundi Sandler US Equity Fund 0,39% 4,12%
Amundi Tiedemann Arbitrage Strategy Fund 0,45% -0,75%
BlackRock BSF European Absolute Return 0,03% 6,73%
BlackRock BSF Systematic US Equity Absolute Return Fund 3,33% 8,83%
BlackRock Global Event Driven klasse A2 EUR 0,27% 0,03%
EV Smaller Companies Fund 3,04% 5,41%
Fulcrum Diversified Absolute Return Fund 2,69% 5,12%
Helium Fund – A share class 0,27% -0,04%
Helium Selection – S 0,72% 0,78%
Lombard Odier All Roads 3,11% 4,98%
Lombard Odier All Roads Conservative 1,67% 2,92%
Lombard Odier All Roads Growth 5,18% 7,86%
Lumyna – BlueCove Alternative Credit UCITS Fund -0,05% 0,38%
Man AHL Target Growth Alternative Fund 3,51% 5,52%
Man AHL TargetClimate Fund 3,80% 1,65%
Man AHL TargetRisk I H EUR 4,35% 6,38%
Man AHL TargetRisk Moderate Fund 2,35% 3,53%
Man AHL Trend (EUR) Share Class I 5,27% 7,41%
Man GLG European Equity Alternative Class IN EUR -0,22% 2,98%
Mint Tower Arbitrage Fund I-Class EUR 2,67% 6,00%
Schroder GAIA – Two Sigma Diversified – Class C acc. 2,03% 5,43%
Schroder GAIA BlueTrend class C EUR 4,63% 8,79%
Schroder GAIA Contour Tech Equity class C eur 2,62% 5,77%
Schroder GAIA Egerton Equity – C Acc 3,13% 13,07%
Schroder GAIA Wellington Pagosa class C eur 0,34% 2,37%
Windmill Trend Evolution Fund EUR 2,77% 8,72%
Windmill Trend Evolution Fund USD 2,86% 9,04%

Is de beurs overgewaardeerd? 

In deze aflevering van My Personal Finance op New Business Radio, bespreekt Willem Johannesma met Roelof Meijer alternatieve beleggingen. Traditionele beleggingen, zoals aandelen en obligaties, vormen vaak de basis van beleggingsportefeuilles. Maar wat zijn eigenlijk niet-traditionele beleggingen? Deze ‘alternatives’ omvatten vaak onroerend goed, private equity en private credit. 
Hoewel ‘alternatives’ je klanten aantrekkelijke voordelen kunnen bieden, zoals bescherming tegen inflatie en een potentieel hoger rendement, is het belangrijk op te merken dat ze over het algemeen minder liquide en transparant zijn. Luister naar de uitzending op onze websiteAQR Apex UCITS Fund – nieuw fonds op HJCO AAA platform

Wij hebben na een lange zoekproces een nieuw fonds toegevoegd op ons platform, het AQR Apex UCITS Fund. Het Amerikaanse fondshuis AQR is één van de grotere kwantitatieve vermogensbeheerders met ruim 140 mld USD onder beheer, met wie wij al vele jaren een goede relatie onderhouden. Ze hebben een aantal aantrekkelijke strategieën die echter tot voor kort niet beschikbaar waren voor Nederlandse particuliere beleggers, zoals het AQR Apex Master Fund. Zij hebben deze strategie nu via een zogenaamde UCITS structuur beschikbaar gemaakt voor onze doelgroep. Kijk hier voor meer info over dit aantrekkelijke fonds. 

Avoiding the Behavior Gap

Hoe komt het toch dat beleggers een lager rendement behalen dan beleggingsfondsen waar ze in beleggen? het verschil heeft de bekende columnist en schrijver Carl Richards ’the Behavior Gap’ genoemd. Het gedrag van beleggers bepaalt het verschil. Barry Ritholtz heeft recent een leuke podcast hierover gemaakt met Carl Richards, luister hier

“Nothing in life is as important as you think it is while you are thinking about it.” – Daniel Kahneman