Bullisch of bearisch? Denk anders! 

En weer stegen de beurzen in de afgelopen weken naar nieuwe recordstanden. De koersen begaven zich opwaarts ondanks de scherp oplopende inflatie in de wereld en het coronavirus dat ons dit najaar en wellicht de hele wintert in de wielen rijdt. Dat moet een keer fout gaan, zou je zeggen. Hoe kunnen beurzen geen oog hebben voor deze – zowel maatschappelijk als economisch – schadelijke ontwikkelingen? Het antwoord is niet eenvoudig te geven. In de kern komt het erop neer dat beleggers als individu vaak niet rationeel reageren, maar als groep de dingen beter in perspectief zien en dus juist rationeler zijn. Het fenomeen ‘wisdom of the crowd’ komt hier naar voren. Bedenk daarom altijd als belegger wat ‘de beurs’ wel ziet en wat je zelf misschien niet ziet. De afgelopen weken waren er bijvoorbeeld sterke werkgelegenheidscijfers in de VS en ook in Nederland. Er zijn in Nederland nog nooit zoveel banen geweest, nl. 11 miljoen. Daarbij is de werkeloosheid slechts 3,1%, hetgeen overeenkomt met vrijwel volledige werkgelegenheid. Centrale bankiers gaven in de VS, VK en Europa aan om voorlopig de rente niet te verhogen en Pfizer kwam met nieuws over een antiviraal middel dat zorgt voor een grote reductie van ziekenhuisopnames in de coronarisicogroep. Door deze goede berichten stegen de beurzen verder en werd het al bekende slechte nieuws overvleugeld. Onze filosofie is m.b.t. ‘markt timing’ is helder; ga voor de lange termijn, probeer niet teveel de richting van de beurs of de rente te bepalen, zet het geld aan het werk en breng spreiding aan over veel ‘bronnen van rendement’. Dus niet alleen aandelen en obligaties, maar ook bijvoorbeeld onroerend goed, private equity, private debt en skills fondsen zoals op ons HJCO AAA platform.

De fondsen op het HJCO AAA platform behaalden de afgelopen periode over het algemeen goede resultaten, door de teruggekomen voorkeur voor risico in markten. De trendvolgende fondsen waren positief door de longposities in aandelen en credit. De arbitragefondsen behaalden ook deze maand een goed resultaat. Ook het door Morningstar met vijfsterren beoordeelde fonds Man AHL TargetRisk behaalde een goed resultaat door de flexibele positionering in aandelen, obligaties en inflatie.

Hieronder vindt u de rendementen van de fondsen op het HJCO AAA Funds platform per ultimo september. Voor actuele koersen verwijzen wij u naar www.hjco.nl . Lees hier verder