En toch weer corona die ons inhaalt

En weer is het corona die ons de vreugde van de feestdagen voor een deel ontneemt, dat hadden we vorig jaar rond deze tijd niet verwacht. Het is een oefening in mentale yoga om ons steeds aan te passen aan tegenslagen. Eigenlijk is het verbazingwekkend hoe flexibel mensen over het algemeen omgaan met veranderingen. Dit zien we ook terug bij beleggen; de economie en de bedrijven hebben over het algemeen een enorm aanpassings- en innovatievermogen. Ondanks een vaak stroperige overheid worden bedreigingen voor een deel omgezet in kansen, doordat ondernemers innovatief en oplossingsgericht zijn. Op lange termijn profiteert u als belegger van deze drang naar innovatie en de intrinsieke motivatie van ondernemers om tegenslagen te boven te komen. Deze succesvolle ondernemers en hun bedrijven zijn de drijvende kracht achter de economie en daarmee van de beurs. 

Bovenstaande theorie geldt weliswaar voor de lange termijn, maar dat betekent niet dat op korte termijn de bewegingen in de economie en financiële markten niet in disbalans kunnen zitten. Zo ook nu. De rente is te laag als vergoeding voor de inflatie en het rendement op aandelenbeurzen wordt vooral gedreven door een kleine groep van enorm grote techbedrijven zoals Meta (moederbedrijf Facebook), Apple, Alphabet (moederbedrijf Google), Microsoft en Tesla. Ook in Nederland geldt dit, hier domineren ASML en Adyen. Dat maakt beleggen op korte termijn (lees: minder dan 3 jaar) best lastig. Ter relativering: vooraf gezien is beleggen nooit makkelijk geweest, alleen achteraf. Beleggen in Skills fondsen, zoals wij de alternatieve fondsen op het HJCO platform noemen, worden steeds populairder. Deze fondsen zijn in staat ook te renderen in dalende beurzen en/of bij een stijgende rente. Beleggers zijn meer dan voorheen op zoek naar deze Skills (niet voor niets noemen wij ze vaardigheden), omdat geld op de spaarrekening en/of obligaties niks op leveren, behalve verlies van koopkracht.

Hieronder vindt u de rendementen van de fondsen op het HJCO AAA Funds platform per ultimo september. Voor actuele koersen verwijzen wij u naar www.hjco.nl . Lees hier verder