Nieuws

Steken beleggers de kop in het zand?

By 3 november 2020mei 21st, 2021No Comments
20 oktober 2021 – Het lijkt alweer lang geleden; in het derde kwartaal konden we genieten van een mooie en warme (na)zomer met een relatieve onbezorgdheid over het coronavirus. De vakantie periode ging gepaard met hoge temperaturen, de maatregelen waren eind juni teruggeschroefd en de lage besmettingsgraad voor het virus hield aan in juli en augustus. Hoe anders is het nu gesteld, de herfst is toch echt ingetreden en we zijn officieel in een tweede golf beland op basis van het aantal besmettingen. Zelfs de Amerikaanse president werd besmet met covid-19.  

Ondanks de onzekerheden over de economische gevolgen van de tweede golf, hielden financiële markten afgelopen periode bijna verbazingwekkend goed stand. Steken zij de spreekwoordelijke kop in het zand zoals het plaatje hierboven of is er meer aan de hand? Tot nu toe is de economische impact niet slechter maar eerder beter dan werd verwacht aan het begin van de coronacrisis. De toegenomen geldhoeveelheid is een goede brandstof gebleken voor markten en de tank lijkt nog niet leeg, kijkend naar de oplopende tekorten bij overheden en de steun die centrale banken blijven verlenen. De rentestand is wereldwijd alleen maar lager (en negatiever) geworden en daarmee is de noodzaak toegenomen om geld op financiële markten aan het werk te zetten in plaats van te sparen. Maar we zien ook een verhoogde beweeglijkheid op markten, en daarmee een grotere kans op forse correcties, naarmate er mee- of tegenvallend nieuws komt. Dat bleek al in september toen aandelenmarkten in korte tijd meer dan 10% daalden. Wij verwachten dat deze verhoogde beweeglijkheid (omhoog en omlaag) de komende maanden nog steeds het beeld zal bepalen, zeker ook door de nu al tumultueuze aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

De fondsen op het HJCO AAA platform lieten in september en tot op heden in oktober over het algemeen een positief beeld zien. De trendvolgende fondsen behaalden goede rendementen in oktober door trends in aandelen en obligaties. Arbitrage fondsen, zoals Mint Tower, hadden ook nu weer een prima maand. De portefeuille fondsen van Lombard Odier All Roads en AHL TargetRisk behaalden ook goede resultaten.  Fondsen zoals GAIA Two Sigma, een fonds dat reeds jaren stabiel rendement laat zien met een lage beweeglijkheid, ook in maart en april dit jaar, worstelt enigszins met de huidige omgeving en staat op een verlies van ruim 5% dit jaar. 

Hieronder vindt u de rendementen van de fondsen op het HJCO AAA Funds platform per ultimo september. Voor actuele koersen verwijzen wij u naar www.hjco.nl 
FondsnaamSeptemberYTDRapportWebsite
Blackstone Diversified Multi-Strategy UCITS EUR-0,64%-12,14%
EV Smaller Companies Fund-1,28%4,16%
GAIA – Two Sigma Diversified – Class C acc.-1,46%-5,35%
Helium Fund – A share class0,38%-0,55%
Helium Selection – S1,04%0,25%
Lombard Odier All Roads-0,79%-0,58%
Lombard Odier All Roads Conservative-0,29%-1,50%
Lombard Odier All Roads Growth-1,50%-0,87%
Lyxor Newcits IRL plc – Lyxor/Sandler US Equity – I – EUR0,01%9,57%
Lyxor/Bridgewater Core Global Macro Fund-2,05%-10,46%
Lyxor/Tiedemann Arbitrage Strategy Fund A EUR0,86%-1,45%
Man AHL TargetRisk I H EUR-1,26%-0,50%
Man AHL Trend (EUR) Share Class I-3,43%-5,38%
Mint Tower Arbitrage Fund I-Class EUR0,69%6,23%
OVMK Value Fund-2,00%-13,15%
Windmill Trend Evolution Fund EUR-1,15%-4,19%
Windmill Trend Evolution Fund USD-1,07%-3,78%


Overige fondsen:

FondsnaamSeptemberYTDRapportWebsite
BlackRock BS Americas Diversified Equity Absolute Return-1,37%-3,59%
BlackRock BSF European Absolute Return2,24%11,77%
BlackRock Global Event Driven klasse A2 EUR0,44%2,50%
BlackRock UK Emerging Companies Absolute Return Fund0,54%9,66%
Lyxor Chenavari Credit Fund class A EUR-0,12%3,08%
Lyxor Epsilon Trend class A eur-0,99%6,04%
Man AHL Diversified Markets EU – Tranche D-3,96%-0,80%
Man GLG European Equity Alternative Class IN EUR0,83%3,41%
Schroder GAIA BlueTrend class C EUR-4,09%0,64%
Schroder GAIA Contour Tech Equity class C eur-0,30%26,10%
Schroder GAIA Egerton Equity – C Acc-1,13%10,37%
Schroder GAIA Wellington Pagosa class C eur-0,43%-1,78%
“Reaching for yield to increase your income is often like sticking your hands in a fire to warm them up — good in theory, disastrous in practice.” – Morgan Housel
Introductie EV Micro Companies Growth Fund
Graag brengen wij u op de hoogte van een nieuw fondsinitiatief van het succesvolle Evaluation Capital Management team: Het EV Micro Companies Growth Fund.
 
Dit fonds is een long-only fonds (anders dan het EV Smaller Companies Fund dat long én short belegt) in zogenaamde micro caps, een segment van kleine beursgenoteerde bedrijven dat een gespecialiseerde beheerder zoals EV voldoende kansen biedt om een bovengemiddeld rendement te behalen. Lees hier verder. NB Wij openen de inschrijving op het HJCO AAA platform van dit nieuwe fonds per 1 december as.
Wat gebeurt er elke minuut op het internet
In 2020, an unfathomable amount of digital activity is occurring at any given moment. This ongoing explosion in activity is the aggregate output of 4.5 billion internet users today, a number that’s projected to increase even further in coming years.
This powerful visual from Domo helps capture what happens each minute in today’s hyper-connected internet era, and it’s actually the eighth edition produced since the year 2012.
What can we learn from the evolution of what happens in an internet minute? Lees hier verder.

OAKK in de media

De afgelopen periode kwam OAKK Capital Partners  in verschillende media naar voren, zoals bij New Business Radio en ook in het webinar met de grootste vermogensbeheerder ter wereld: BlackRock. Klik hier voor het OAKK – BlackRock webinar en hier voor de bijdrage van Willem Johannesma op New Business Radio over het belang van een goede aanvullende oudedagsvoorziening.