Nieuws

Update HJCO AAA Funds

By 1 december 2020No Comments
De markten draaien helemaal dol 
De maand november bracht de wereld uitzicht op twee belangrijke zaken: het ‘slotakkoord’ van het Trump tijdperk en het naderend einde van de corona pandemie met de aankondiging van maar liefst drie goed werkende vaccins. Dat bracht de markten op helemaal op hol; recordstanden in Amerikaanse aandelen én een grote draai van de groeiaandelen (lees in de dit geval: tech aandelen) naar waarde aandelen. 
Er is in de VS zelfs sprake van de grootste ommezwaai in de geschiedenis als we kijken naar de val van de S&P 500 index en de stijging daarna. In maart stond deze brede aandelenindex voor 2020 op een verlies van 30% en deze week was dit omgekeerd naar een winst van meer dan 12%. Nog nooit eerder is er in één jaar een draai geweest van zo’n verlies naar weer een flinke winst.
We zagen ook een één van de grootste sector rotaties ooit van – tot dan toe – winnende ’stay at home’ aandelen zoals Zoom en Just Eat Takeaway naar de eerdere verliezers zoals BEACH-aandelen (Booking, Entertainment & Live Events, Airlines, Cruises & Casinos, Hotels & Resorts), maar ook energie (Royal Dutch Shell steeg bijna 40% in één week) en financials. Goed om hierover het artikel van de bekende strategist Han Dieperink te lezen.

De fondsen op het HJCO AAA platform zijn dit jaar over de gehele linie stabiel gebleven, vooral in maart, en hebben om die reden dit jaar reeds hun toegevoegde waarde laten zien. Als we kijken naar het rendement dan zien we dat dit jaar tot op heden het gemiddelde rendement van al onze fondsen +1,15% is, met een lage beweeglijkheid en vooral een lage terugval. Al met al kunnen we ook dit jaar zien dat de toevoeging van onze fondsen leidt tot een flinke verlaging van het risico zonder rendement in te leveren.   

Hieronder vindt u de rendementen van de fondsen op het HJCO AAA Funds platform per ultimo oktober. Voor actuele koersen verwijzen wij u naar www.hjco.nl 
FondsnaamOktoberYTDRapportWebsite
Blackstone Diversified Multi-Strategy UCITS EUR-0,76%-12,81%
EV Smaller Companies Fund-4,37%0,03%
GAIA – Two Sigma Diversified – Class C acc.-1,78%-7,04%
Helium Fund – A share class-0,38%-0,93%
Helium Selection – S-2,02%-1,78%
Lombard Odier All Roads-0,92%-1,50%
Lombard Odier All Roads Conservative-0,51%-2,01%
Lombard Odier All Roads Growth-1,60%-2,45%
Lyxor Newcits IRL plc – Lyxor/Sandler US Equity – I – EUR-0,31%9,23%
Lyxor/Bridgewater Core Global Macro Fund-1,09%-11,43%
Lyxor/Tiedemann Arbitrage Strategy Fund A EUR0,85%-0,62%
Man AHL TargetRisk I H EUR-1,55%-2,04%
Man AHL Trend (EUR) Share Class I-1,88%-7,16%
Mint Tower Arbitrage Fund I-Class EUR-0,50%5,69%
OVMK Value Fund-0,92%-13,98%
Windmill Trend Evolution Fund EUR-0,25%-4,43%
Windmill Trend Evolution Fund USD-0,23%-4,00%


Overige fondsen:

FondsnaamOktoberYTDRapportWebsite
BlackRock BS Americas Diversified Equity Absolute Return-2,94%-6,42%
BlackRock BSF European Absolute Return-0,40%11,32%
BlackRock Global Event Driven klasse A2 EUR0,35%2,86%
BlackRock UK Emerging Companies Absolute Return Fund-1,40%8,13%
Lyxor Chenavari Credit Fund class A EUR0,39%3,48%
Lyxor Epsilon Trend class A eur-0,83%5,16%
Man AHL Diversified Markets EU – Tranche D0,76%-0,05%
Man GLG European Equity Alternative Class IN EUR2,20%5,68%
Schroder GAIA BlueTrend class C EUR-2,25%-1,62%
Schroder GAIA Contour Tech Equity class C eur-1,85%23,76%
Schroder GAIA Egerton Equity – C Acc-2,85%7,53%
Schroder GAIA Wellington Pagosa class C eur0,17%-1,61%
“The big money is not in the buying and selling, but in the waiting.” – Charlie Munger

Toenemende interesse alternatives, OAKK op New Business Radio
De afgelopen periode gaf Willem Johannesma van OAKK Capital Partners in het programma My Personal Finance op New Business Radio weer een bijdrage, waarbij het thema was: Hoe krijg je een goed pensioen? 

In verschillende media zien we ook dat meer en meer beleggers overtuigd zijn dat met de huidige lage rente er andere bronnen van rendement moeten komen, zoals alternatieve beleggingen. Zie o.a. het artikel hier en  hier


The 6 signals shaping the future of finance
Visualcapitalist.com heeft weer een mooie studie gemaakt van alle data, om daarin trends te ontdekken, die de maatschappij en financiële markten zullen transformeren. Dit gaan ze uitbrengen in een boek,“SIGNALS: Charting the New Direction of the Global Economy”.  Hier zijn al 6 signalen die naar hun zeggen de toekomst van de financiële wereld gaat bepalen.
Werkt value beleggen nog wel?
Veel beleggers zijn de laatste jaren teleurgesteld in de prestaties van de value-aandelen vergeleken met het rendement op groei-aandelen, zeker de technologieaandelen. Tekenend hiervoor zijn de achterblijvende prestaties van de bekendste value-belegger Warren Buffett. Is de value-premie weg? Moeten we anders naar value kijken? Dit zijn vragen waar de industrie mee worstelt en in dat licht is het artikel in The Economist een must-read maar ook de Amerikaanse hedge fund beheerder AQR heeft hierover eerder een goed artikel
gepubliceerd.
Hollands hedgefonds Mint Tower bereikt in crisistijd half miljard
Vier ABN AMRO handelaren begonnen midden in de kredietcrisis een Nederlands hedgefonds. Met eigen inleg en dat van ‘friends en fools’. Zojuist passeerde hun Mint Tower (dat al reeds lang te koop is via HJCO AAA Funds) de grens van een half miljard instroom.  Lees hier het artikel (achter inlog) in De Telegraaf over deze mooie mijlpaal.