Nieuws

Maandelijkse update juli-2020

By 26 augustus 2020No Comments

Na een warme zomer een hete herfst?

Vrijwel nooit eerder is een bear-markt (wanneer aandelen met meer dan 20% zijn gedaald, hetgeen gebeurde in februari en maart) zo snel weer omgeslagen naar een bull-markt, vooral in de VS waar de S&P 500 index op het moment van schrijven nieuwe recordstanden aantikt. 

De Amerikaanse beurs bereikt het record op een moment dat overal ter wereld de werkloosheid sterk stijgt, de economie in een recessie is beland en staatsschulden oplopen. Het coronavirus is nog lang niet verslagen en de ontwikkeling hiervan is uiterst onzeker. De ruime geldhoeveelheid en de dominantie van een aantal techbedrijven, stuwen de beurs sinds het dieptepunt van de pandemie uitbraak omhoog en er lijkt geen stoppen aan. 

Natuurlijk groeien nergens bomen tot in de hemel, zeker niet met zoveel onzekerheden. Er zal een correctie komen op deze sterk stijgende koersen. We zien ook een groeiend aantal geloofwaardige beursexperts die dit zeggen. Zo is bijvoorbeeld de ‘éminence grise’ van de beleggingssector Byron Wien en een rasoptimist nu minder positief en zegt dat aandelen op dit niveau ‘volgeprijsd’ zijn. Ook James Montier van de Amerikaanse vermogensbeheerder GMO, die positief werd tijdens de daling in maart, geeft aan dat er weinig redenen zijn om nu vrolijk te zijn over de beurs. En wat te denken van de baas van het grootste staatsfonds ter wereld, het Noorse NBIM, die zegt dat het coronavirus de komende tijd de grootste zorg zal zijn voor beleggers. Het lijkt erop dat we ons na een warme zomer moeten opmaken voor een hete herfst. Zie ook onder voor de achtergrond van deze verhalen. 

Echter, angst is een slechte raadgever voor beleggers. ook nu en op deze niveau’s. Het is keer op keer een slecht gebleken strategie om je te laten leiden door korte termijn bewegingen. Uit de beurs stappen is niet wat wij beleggers aanraden, daarvoor is de lange termijn beloning van de beurzen te groot. Maar spreiding is datgene waar wij wel voor pleiten, juist nu. 

De fondsen op het HJCO AAA platform lieten in juli en tot op heden in augustus over het algemeen een positief beeld zien. De trendvolgende fondsen behaalden goede rendementen in juli door trends in aandelen en obligaties. Arbitrage fondsen, zoals Mint Tower, hadden ook nu weer een prima maand. De portefeuille fondsen van Lombard Odier All Roads en AHL TargetRisk behaalden ook goede resultaten. Tot slot, het multimanager fonds Legend Fund behaalde een stevige plus in juli en staat nu op 7,8% dit jaar, een prima prestatie. 

Hieronder vindt u de rendementen van de fondsen op het HJCO AAA Funds platform per ultimo juli. Voor actuele koersen verwijzen wij u naar www.hjco.nl 

HJCO AAA Fondsen:

FondsnaamJuliYTDRapportWebsite
Blackstone Diversified Multi-Strategy UCITS EUR0,98%-12,43%
EV Smaller Companies Fund-2,92%5,22%
GAIA – Two Sigma Diversified – Class C acc.-0,52%-4,97%
Helium Fund – A share class0,13%-1,14%
Helium Selection – S0,13%-1,34%
Lombard Odier All Roads1,25%-0,43%
Lombard Odier All Roads Conservative0,67%-1,50%
Lombard Odier All Roads Growth2,20%-0,56%
Lyxor Newcits IRL plc – Lyxor/Sandler US Equity – I – EUR1,55%9,72%
Lyxor/Bridgewater Core Global Macro Fund2,86%-9,98%
Lyxor/Tiedemann Arbitrage Strategy Fund A EUR0,44%-1,70%
Man AHL TargetRisk I H EUR2,36%-0,35%
Man AHL Trend (EUR) Share Class I2,68%-2,44%
Mint Tower Arbitrage Fund I-Class EUR0,80%4,80%
OVMK Value Fund3,34%-10,54%
Windmill Trend Evolution Fund EUR2,37%-3,45%
Windmill Trend Evolution Fund USD2,56%-3,15%


Overige fondsen:

FondsnaamJuliYTDRapportWebsite
BlackRock BS Americas Diversified Equity Absolute Return-6,13%-2,20%
BlackRock BSF European Absolute Return1,89%9,36%
BlackRock Global Event Driven klasse A2 EUR1,23%1,49%
BlackRock UK Emerging Companies Absolute Return Fund3,30%7,05%
H2O Adagio class I EUR1,29%-6,30%
H2O Allegro class I EUR10,23%-38,78%
Lyxor Chenavari Credit Fund class A EUR0,87%2,93%
Lyxor Epsilon Trend class A eur0,56%5,94%
Man AHL Diversified Markets EU – Tranche D2,62%3,09%
Man GLG European Equity Alternative Class IN EUR1,25%2,09%
Schroder GAIA BlueTrend class C EUR2,31%7,20%
Schroder GAIA Contour Tech Equity class C eur1,59%22,99%
Schroder GAIA Egerton Equity – C Acc5,12%6,68%
Schroder GAIA Wellington Pagosa class C eur0,67%-1,70%

“The big money is not in the buying or selling, but in the waiting.” – Charlie Munger

Reasons (not) to be cheerful
James Montier – GMO: Never before have I seen a market so highly valued in the face of overwhelming uncertainty. Yet today the U.S. stock market stands at nosebleed-inducing levels of multiple, whilst the fundamentals seem more uncertain than ever before. It appears as though the U.S. stock market has drunk from Dr. Pangloss’ Kool-Aid – where everything is for the best in the best of all possible worlds. It is as if Mr. Market is taking a tail risk (albeit a good one) and pricing it with certainty. Lees hier verder

Byron Wien zegt dat aandelen ‘fully priced’ zijn met de S&P 500 op bijna recordstand
With the S&P 500 on the cusp of an all-time high, U.S. stocks are “fully priced,” according to Byron Wien, who advises investors to buy gold as a hedge against further weakness in the dollar.
The economy, relying on policy support to sustain its momentum, remains far from a full recovery, with activity about a quarter of the level it was in 2019, the vice chairman of Blackstone Group Inc.’s private wealth solutions business said in an interview on Bloomberg Television and Radio. Lees hier verder.

Van publiek naar private equity
Er is al jaren een enorme vlucht aan de gang vanuit actief beheerde fondsen naar passief beheerde fondsen zoals ETF’s. Een trend die we bij HJCO ook reeds jaren onderkennen en waar wij ons portefeuille beleid op hebben aangepast door een groot deel passief te beleggen en alternatieve fondsen toe te voegen om het risico te verlagen. Ook het aantal beursgenoteerde bedrijven nam de afgelopen tijd sterk af, waar juist het aantal transacties in private markten sterk toenam. Zie hier het artikel van Barry Ritholtz over deze grote shift van publieke naar private beleggingen.