Een stortvloed aan gebeurtenissen
Begin oktober was Florida zich nog aan het herstellen van de orkaan Helene, toen het zich weer schrap moest zetten voor orkaan Milton. Ook in midden Europa was het extreem onrustig weer en momenteel kampt Italië en vooral Sicilië met overstromingen. Zo voltrekt zich ineens een reeks aan extreme gebeurtenissen in de natuur.
Ook op de financiële markten vond er een stortvloed aan extreme gebeurtenissen plaats, die in korte tijd geschiedenis schrijven. Historische gebeurtenissen en veranderingen kunnen zich langzaam ontvouwen over lange periodes, maar in tijden van crisis of omwenteling kunnen ingrijpende verschuivingen in een zeer korte tijd plaatsvinden. Het suggereert dat de geschiedenis zich niet altijd in een gelijkmatig tempo voortbeweegt, er zijn momenten waarop snelle, significante veranderingen de wereld kunnen hervormen.
Zo waren de gebeurtenissen afgelopen weken op de financiële marken ronduit ingrijpend. De Fed (Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank) verlaagde midden september dan eindelijk de rente met een halve procent. Dit soort ingrepen kan vaak duiden op nervositeit, maar in dit geval reflecteert het juist het vertrouwen van de centrale bank dat de inflatie onder controle is. Opmerkelijk is dat voor het eerst in de geschiedenis zo’n sterke inflatiegolf is bedwongen zonder een recessie te veroorzaken. Het tempo van verdere renteverlagingen lijkt nu duidelijker, wat een positieve impuls geeft aan de aandelenmarkten. Ook voor obligaties was dit gunstig.
Daarnaast normaliseerde de US rentecurve na een lange periode van inversie en daarmee ligt de korte 2-jaarsrente inmiddels weer onder de 10-jaarsrente.