Wat gebeurt er na een rente verlaging? 

De Federal Reserve (de ‘Fed’) verlaagde 18 september jl. verrassend de rente met maar liefst 0,5%. Ook de Europese Centrale Bank (ECB) verlaagde de week daarvoor de rente met 0,25% naar 3,5%, hetgeen de algemene verwachting van analisten was. Hoewel verdere renteverlagingen waarschijnlijk zijn, blijft de exacte timing en het tempo onzeker, door aanhoudende inflatiedruk en zwakke economische groei.  

Renteverlagingen worden vaak gezien als gunstig voor aandelenmarkten, omdat ze voor bedrijven en consumenten lenen goedkoper maken, wat de economie stimuleert. Toch is dit effect niet altijd voorspelbaar en elke economische cyclus is anders. De huidige markt blijft beïnvloed door de nasleep van de pandemie en de dominantie van technologieaandelen, wat beleggers dwingt om verder te kijken dan conventionele wijsheden. 

Een blik op de laatste vier renteverlagingscycli laat zien hoe gevarieerd de marktreacties kunnen zijn. In 1995 steeg de Morningstar US Market Index met meer dan 21% in het jaar na de eerste renteverlaging, toen de economie een zachte landing maakte. In 2001, bij het uitbarsten van de dot-com zeepbel, kelderde de markt met meer dan 10%. Dit illustreert dat er geen vast draaiboek bestaat voor hoe markten reageren op renteverlagingen.

Een ander belangrijk signaal is het verschil tussen de federal funds rate en inflatie. Een restrictieve rente in combinatie met lage inflatie biedt de Fed meer ruimte om de rente – indien nodig – verder te verlagen indien nodig, wat doorgaans goed is voor aandelen. Momenteel is dit verschil ongewoon groot, wat een positief signaal kan zijn. 

De Deense fysicus Niels Bohr zei al: “Voorspellen is moeilijk, zeker wat de toekomst betreft.” Wat is goed nieuws en wat is slecht nieuws voor beleggers? Beleggers maken zich zorgen of deze forse renteverlaging van de Fed niet een teken aan de wand is dat de economie en vooral de arbeidsmarkt toch meer vertraagt dan wij nu denken. Maar het kan ook dat beleggers de Fed zien als een pro-actieve speler die een zachte landing bewerkstelligt en de rente heeft verlaagd om zo een effectieve boost te geven aan de licht vertragende economie. Hoewel de markt de afgelopen 12 maanden al sterk is gestegen, kunnen verdere winsten beperkt zijn omdat veel positieve verwachtingen al zijn ingeprijsd. Een zachte landing kan echter nog extra opwaartse druk op aandelen uitoefenen. Winstgroei zal hier de betrouwbaardere indicator zijn: als bedrijven positieve en toenemende winsten laten zien én de rente daalt, kunnen de markten in de komende 12 maanden positief presteren. 

Beleggers moeten zich hoe dan ook voorbereiden op meerdere scenario’s, met toenemende volatiliteit. Ook de verkiezingen in november spelen hierbij een rol. Ons devies luidt daarom zoals altijd: de beste verzekering is spreiden over verschillende beleggingscategorieën, naast aandelen en obligaties en over verschillende bronnen van rendement, zoals onze Skills.  

 

Lees hier verder