Minder slecht nieuws is goed nieuws 

Hoeveel slecht nieuws kan er zijn in nog geen jaar? We hebben onze portie wel gehad en dan nemen we de corona jaren daarvoor maar niet mee. Dus als er dan een beetje goed nieuws komt, is het ook gelijk feest. Dat goede nieuws kwam van de Amerikaanse inflatiecijfers op 10 november jl. De kerninflatie steeg maand op maand met 0,3% terwijl 0,5% werd verwacht. Even werd al het slechte nieuws vergeten, schoot de Amerikaanse S&P 500 index met 5,5% omhoog en de Nasdaq zelfs met 7,5%. Een week later kwam de stijging van de producentenprijzen naar buiten – die ook enigszins minder hard was gestegen dan verwacht – en weer gingen de koersen omhoog. Niet alleen de aandelenkoersen stegen, het nieuws had ook invloed op de obligatiemarkten (de rente daalde ongekend hard met 25 basispunten in de VS en 20 basispunten in Nederland) en op valutamarken (de dollar daalde hard tegenover de euro en staat nu 4% lager dan begin deze maand). Maakt dit de zwaluw die de zomer brengt? Dat lijkt wel voorbarig; het is vooral een teken dat de markten toe waren aan wat beter nieuws. Dit werd met beide handen aangegrepen om tijdelijk een roze bril op te zetten. Anders verklaard; als de consensus onder beleggers sterk negatief is, dan leidt elk positief bericht tot een gebrek aan verkopers (die waren er al uit) en blijven er alleen maar kopers over. Ook het fenomeen short-covering speelde hierbij een belangrijke rol. Partijen die speculeerden op een verdere daling moesten versneld gaan kopen in de markt om hun posities af te dekken. Dit soort marktbewegingen geven ook goed aan waarom timing van markten zo moeilijk is en het vrijwel altijd een strategie is, die per saldo waarde vernietigt in plaats van waarde toevoegt. Mis je een dag zoals 10 november, omdat je tijdelijk de portefeuille hebt verkocht vanwege het slechte sentiment, dan mis je ca. 4,5% rendement op die dag voor een neutrale portefeuille. Dat is op dit moment bijna het jaarlijkse verwachte rendement van dat risicoprofiel.  Zie ook hier de nieuwsbrief aan onze OAKK Beheerd Beleggen relaties over onder andere timing van markten. 

Trendvolgend beleggen- werking kort uitgelegd 

Een beleggingsstrategie die wij als OAKK Capital Partners sinds 2003 met succes voeren, is de trendvolgende strategie. De fondsen die volgens deze strategie beleggen, worden ook wel CTA’s (Commodity Trading Advisors) genoemd of trendfollowers. Deze strategie is in de jaren ’80 ontstaan en is één van de grootste hedgefund strategieën met wereldwijd ruim 300 miljard dollar belegd vermogen. 
Trendvolgende fondsen maken gebruik van een systematisch proces waar algoritmische modellen helpen om prijstrends in financiële markten te ontdekken. De veronderstelling hierbij is – ook wetenschappelijk aangetoond door zaken als bijvoorbeeld groepsgedrag – dat opwaartse en neerwaartse trends in markten langer duren dan je rationeel kan verklaren. Trendvolgende fondsen nemen een long positie in als markten trendmatig stijgen en een short positie in als markten trendmatig dalen. Hierbij maken zij gebruik van de koersontwikkeling en de volatiliteit van de onderliggende markten (aandelen-indices, obligatie-indices, valuta-paren, commodity-indices etc.). Op basis van de gesignaleerde koerstrends over diverse tijdspannen worden long of short positie ingenomen op diverse markten. De grootte van de positie is voor een belangrijk deel afhankelijk van de volatiliteit van de betreffende markt. Hoe hoger de volatiliteit hoe lager de positie en vice versa. Trendvolgende fondsen beleggen heel gespreid over honderden markten tegelijkertijd via liquide futures- en valutamarkten. Ze richten zich meestal op een vooraf gesteld risicoprofiel, met een bandbreedte waarin de volatiliteit zich kan en mag bewegen. De doelstelling daarbij is om het opwaarts potentieel te behouden en het neerwaarts risico te beperken door de winnaars aan te houden en de verliezende posities af te kappen. Hieronder vindt u een weergave, waarin enigszins versimpeld duidelijk wordt gemaakt, hoe trendvolgende fondsen long- of shortposities innemen. 

Het grote voordeel van trendvolgende fondsen is dat ze – ongeacht de richting van markten – in staat zijn om rendement te maken. Daarbij opgeteld komt het feit dat vooral in negatieve markten het groepsgedrag het sterkst is en daarmee veel trends ook sterk zijn, waardoor juist in crisis situaties trendvolgende fondsen bovengemiddelde resultaten kunnen behalen. We noemen de eigenschap om in hele slechte markten rendement te behalen ‘crisis-alpha’. Het nadeel is dat als trends omkeren – en dat doen ze uiteindelijk altijd – of als er langere tijd geen trends zichtbaar zijn, deze fondsen een deel van de winst moeten teruggeven of een langere periode weinig rendement behalen. De voordelen wegen echter per saldo ruim op tegen de nadelen en wij vinden deze categorie daarom één van de beste mogelijkheden voor een aanvulling in een beleggingsportefeuille.  Het aanbod van trendvolgende fondsen op het HJCO AAA Funds platform kunt u hier vinden.

Lees hier verder