Beleggen voor je pensioen  

Beleggen is een middel om geld beter te laten renderen dan op een spaarrekening of d.m.v. een risicovrije obligatie. Waarom zou je dat willen? De meest voor de hand liggende reden is dat een groter vermogen je meer financiële vrijheid biedt. Zo wordt het opgebouwde vermogen een bron van toekomstig passief inkomen voor later of het is bedoeld voor een specifieke uitgave die nuttig of aangenaam is, zoals de studie van kinderen, een tweede huis etc. Het kwantificeren van het doel waar je naar toe wilt, biedt een goede houvast om je vermogen te laten groeien en voorkomt dat de ruis van financiële markten je afleidt van het doel. Een financieel adviseur kan je hierbij helpen, door onafhankelijk en holistisch naar je financiële situatie te kijken.
Omdat een grote en groeiende groep van ruim 1,7 miljoen werknemers en zzp-ers niet kan leunen op een collectief pensioen, is een inkomen voor later of aanvullend pensioen een belangrijke doelstelling. De ruimte die er – na de invoering van de Wet toekomst pensioen in 2023 – is om extra pensioen op te bouwen via een lijfrente, is gelukkig fors toegenomen. Kijk voor een berekening hoe groot jouw pensioenpot kan worden op onze website: OAKK De Pensioenbooster
Of gepensioneerden ook daadwerkelijk het opgebouwde vermogen gaan uitgeven, valt nog maar te bezien. Een studie van BlackRock in de VS laat zien dat slechts één op de vier gepensioneerden het gevoel heeft de inleg na pensionering te gebruiken om de gewenste levensstijl te handhaven. Voor de meesten is pensioen niet zozeer om dan een goed leven te hebben, maar om je financieel zeker te voelen. 

Beleggen in plaats van sparen verbetert doorgaans de haalbaarheid van de pensioendoelstelling, zeker als je nog een langere horizon hebt. Maar de keerzijde van beleggen is dat het gepaard gaat met risico’s. Natuurlijk is dat geen nadeel, of beter gezegd: ‘elk nadeel heb z’n voordeel’. Zonder risico zou er geen rendement zijn. M.a.w.: er dient een beloning te zijn voor de risico’s die met beleggen gepaard gaan en de vergoeding voor dat risico moet hoger liggen dan de risicovrije rentevoet; de zogenaamde risicopremie. Het risico zelf wordt in de beleggingswereld uitgedrukt in volatiliteit (d.w.z. beweeglijkheid). Daar is wel wat op aan te merken. Er zijn weinig beleggers, die een sterk stijgende, maar beweeglijke belegging afdoen als een slechte belegging. En andersom, een voortdurende dalende, maar weinig beweeglijke belegging vinden de meeste beleggers niet echt aantrekkelijk. Beweeglijkheid is de gangbare maatstaf voor risico in de beleggerswereld, maar verlies op je inleg is een meer relevante maatstaf voor risico. Nog een stap verder, de meeste beleggers zien niet zozeer verlies óp je inleg maar verlies ván je inleg als het echte risico. In dat licht is het niet voor niks dat de AFM deze disclaimer voorschrijft bij elke advertentie-uiting van beleggingsproducten. Er zou ook een disclaimer moeten komen voor sparen in dat kader, zoiets als: Let op; sparen kent risico’s, door het beperkte rendement kunt u uw financieel doel niet, later of maar gedeeltelijk behalen.
Een doeltreffende en eenvoudige remedie tegen het voorkomen van verlies van je inleg is spreiden, spreiden, spreiden… In plaats van in een individueel aandeel, beleg je in gespreide indexfondsen, want als je niet op zoek gaat naar de speld, maar de hele hooiberg koopt met indexfondsen, dan is verlies van je inleg feitelijk uitgesloten. Dan zouden alle koersen immers op nul moeten staan en dat gebeurt dus niet. Maar een tussentijds fors verlies – van soms tientallen procenten – is natuurlijk mogelijk. Een groot verlies vermijden, is dan ook belangrijk om na te streven. Ook hier is spreiden het devies, maar dan over meerdere bronnen van rendement, naast aandelen en obligaties. Zo is er ook in slechte tijden een kans op rendement, waardoor de verliezen van de gehele portefeuille flink beperkt kunnen worden. De fondsen op ons HJCO AAA Funds platform hebben deze eigenschap door de cyclus heen. 

Lees hier verder