Zomertijd op beurzen  

De zomer is al enige tijd geleden begonnen, maar in dit deel van Europa merken we er nog weinig van. Op de beurs is wel al langer sprake van een zomerse stemming. Na een adempauze in april, zijn de beurzen wereldwijd verder gestegen. De renteverlaging door de ECB begin juni en de uitspraken van Fed voorzitter Jerome Powell tijdens de bijeenkomst in Jackson Hole over een mogelijke renteverlaging door de Fed in september, hebben gezorgd voor een heuse zomerrally. Deze rally wordt verder gevoed door meer duidelijkheid over de politieke koers van veel landen zoals Frankrijk, Engeland en vooral de VS. Hier zijn de kansen voor Trump toegenomen, na de blamage van Biden in het presidentsdebat en de opzienbarende weerbaarheid van Trump na de aanslag op zijn leven. Daarnaast stellen de bedrijfswinsten niet teleur, terwijl de economie in de VS ook goed blijft presteren. Nederland daarentegen liet begin van dit jaar een krimp zien in de economie. 
Er is onderliggend wel het één en ander aan te merken over de kracht van de aandelenmarkten. 
De afgelopen periode vertoonden de rendementen namelijk aanzienlijke divergentie; Amerikaanse aandelen presteerden goed, terwijl Europese aandelen achterbleven of zelfs daalden. Grote bedrijven stegen in beurswaarde, terwijl kleine bedrijven juist in waarde verminderden. Ook in obligaties was een vergelijkbaar beeld te zien. Langlopende obligaties hadden last van de stijging van de lange rente, terwijl kortlopende obligaties juist stegen. De prestaties van de Skills fondsen op ons platform waren eveneens verdeeld. De trendvolgende fondsen daalden vrij fors, terwijl arbitrage en multi-strategie fondsen licht stegen. Deze verschillen in rendementen onderstrepen het belang van een goed gediversifieerde portefeuille en om in tijd en strategieën volledig belegd te zijn, zodat kan worden geprofiteerd van de winnaars.
De grote aanjager van de aandelenbeurzen was ook het afgelopen kwartaal de tech sector, gedreven door het narratief dat AI de productiviteit een grote boost gaat geven. Hieronder zie je dat de koerswinsten van 7 bedrijven uit de de techsector de verliezen op alle andere aandelen meer dan compenseerden.

Zoals eerder gemeld, hebben de trendvolgende fondsen, zoals Windmill Trend Evolution Fund, zowel in mei als juni verlies geleden, waardoor een groot deel van de winst dit jaar werd ingeleverd. Er was niet één specifieke gebeurtenis aan te wijzen, hoewel de rentestijging begin juni verlies veroorzaakte voor de tot dan toe overwegend longpositie in obligaties bij de trendvolgende fondsen. Het gebrek aan duidelijke richting op veel markten en sectoren gedurende de maand resulteerde in veel kleine verliezen, wat uiteindelijk leidde tot een matig maandresultaat.

Lees hier verder