Nieuws

Maandelijkse update – juni 2019

By 22 juli 2019maart 12th, 2024No Comments

Rente lager voor langer – een nieuwe wind bij de Federal Reserve 

Afgelopen week gaf Jay Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank ( ‘Fed’) een interessante toespraak voor het Amerikaanse congres en daar legde hij uit hoe de Fed kijkt naar het al dan niet aanpassen van de rentestand in de VS. Volgens de modellen die tot nog toe worden gebruikt, is de huidige rentestand van 2,25%-2,50% de juiste hoogte, gegeven de stand van de economie en de inflatie. Echter, er waait een nieuwe wind bij de Fed; vanaf nu wordt meer vooruit gekeken om zo ruimte te creëren voor een renteverlaging om risico’s zoals de handelsoorlog met China tegen te gaan.

Is daarmee een recessie aanstaande in de VS? Niet direct, zeggen experts, maar een afkoeling is wel waarschijnlijk en daarom is de verwachting dat er dit jaar nog een renteverlaging komt van 0,5% tot zelfs 0,75%. Ook de ECB bij monde van Draghi heeft aangekondigd klaar te staan om de inflatie en de economie op peil te houden. Lees: de rente kan nog lager en/of verdere monetaire stimuleringsmaatregelen worden niet uitgesloten. Geen recessie, ook geen sterke groei, een doormodder-scenario is de beste omschrijving. Is dat goed of slecht nieuws? Dat hangt af van het perspectief; voor spaarders en gepensioneerden geen goed nieuws, voor de werkgelegenheid wel goed nieuws. Voor huizenbezitters en beleggers is dat geen slecht nieuws (een kleine nuance).

De noodzaak om uw beleggingsportefeuille te verbreden naast aandelen en obligaties, is hiermee wel sterker. Immers, de rente is en blijft extreem laag, de aandelen zijn hoog gewaardeerd maar een alternatief is moeilijk te vinden. Wij willen een alternatief bieden bij HJCO, een andere bron van rendement voor uw beleggingsportefeuille.

In juni waren de beurzen weer hersteld van de daling in mei en behaalden ook de meeste fondsen op het HJCO Fondsenplatform een positief resultaat. Vooral de dalende rente, daar is hij weer, was een belangrijke factor bij o.a. trendvolgende fondsen waarop zij winsten behaalden.

Hieronder vindt u de rendementen van de Skill fondsen op het HJCO Fondsenplatform. De links verwijzen naar de verschillende rapportages over de afgelopen maand.

Fondsnaam
Juni
YTD
Rapport
Website
Blackstone Diversified Multi-Strategy UCITS EUR 0,96% 4,98%
EV Smaller Companies Fund 3,82% 5,11%
Fresh Fixed Income Fund 0,34% 2,09%
GAIA – Two Sigma Diversified – Class C acc. 0,48% 4,24%
H2O Allegro class I EUR -2,90% 2,26%
Helium Fund – A share class 0,01% 1,36%
Helium Selection – A share class -0,28% 3,04%
Lyxor Newcits IRL plc – Lyxor/Sandler US Equity – I – EUR -0,20% 0,45%
Lyxor/Tiedemann Arbitrage Strategy Fund A EUR -1,14% -1,63%
Man AHL Diversified Markets EU – Tranche D 3,87% 8,63%
Man AHL TargetRisk I H EUR 6,10% 18,16%
Man AHL Trend (EUR) Share Class I 4,36% 12,71%
Man GLG European Equity Alternative Class IN EUR -0,25% -1,41%
Mint Tower Arbitrage Fund I-Class EUR 0,29% 2,15%
Monolith N.V. 1,30% 14,32%
OVMK Value Fund 0,84% 3,06%
Windmill Connected Income Fund 0,06% 1,72%
Windmill Trend Evolution Fund EUR 3,55% 8,33%

Alleen voor gekwalificeerde beleggers (minimaal boven 100.000 EUR, sommigen nog hoger. Neem contact met ons op bij interesse):

Fondsnaam
Juni
YTD
Rapport
Website
Capital Four Invest European Loan and Bd Fd A Cap* -0,03% 2,84%
GLG Enhanced European L/S QIF class DN EUR -0,82% -3,04%
Prestige Alternative Finance Fund EUR* 0,10% 0,43%
Prestige Commercial Finance Opp. Fund class A* 0,30% 1,63%
TCA Global Credit Fund USD – class A* 0,58% 3,20%
TCA Global Credit Master Fund LP class B* 0,47% 2,77%

(*) Van dit fonds is nog geen koers beschikbaar per 30-06-2019. De getoonde rendementen zijn per 31-05-2019.

“We learn from history that we don’t learn from history.”
– Desmond Tutu

H2O fondsen onder druk na publicatie in Financial Times

Op 18 juni jl. is er in de Financial Times een uitgebreid artikel geweest over H2O en de posities die de H2O fondsen, waaronder H2O Allegro en H2O Adagio, hebben in risicovolle obligaties die minder liquide zijn, zeker in tijden van stress. Deze posities zijn openbaar en altijd correct gerapporteerd door H2O. Tevens vallen deze posities binnen de risico restricties van het fonds onder de UCITS vergunning. Echter, doordat veel van de obligatieposities geconcentreerd zijn afgenomen via één provider, namelijk Tennor van de bekende Duitse financierder Lars Windhorst, is er een schijn van belangenverstrengeling ontstaan. Dit heeft het vertrouwen van beleggers ondermijnd, hoewel de posities – zoals gezegd – al langer bekend waren en er dus geen nieuw feit is ontstaan.
Onze voorlopige conclusie luidt: er zijn geen malversaties bij H2O, maar door de berichtgeving zijn beleggers kopschuw geworden en deze ondermijning van het vertrouwen heeft geleidt tot verkopen van het fonds. HJCO heeft beleggers in de verschillende H2O fondsen hierover enkele weken geleden een bericht gestuurd. Wilt u meer weten, neem dan contact met ons op.

Project Kuiper – internet via duizenden satellieten van Amazon

Het nieuwste project van Jeff Bezos, de CEO van Amazon is om 3.236 satellieten te lanceren als een deken over de wereld om zo overal supersnel internet te hebben. Leuk weetje, het project is genoemd naar de van oorsprong Nederlandse astroloog, Gerard Kuiper uit het west-Friese Tuitjenhorn. Lees hier verder

Levensverwachting stijgt met uitgaven aan gezondheidszorg, maar niet in de VS

Een opvallende grafiek van verschillende westerse landen waaronder ook Nederland waaruit blijkt dat de levensverwachting overal stijgt in gelijke mate met de stijging van uitgaven aan de gezondheidszorg. Overal, maar niet in de VS, daar zijn de kosten per persoon het hoogst maar is de levensverwachting aan het dalen.

Het team van HJCO wenst u een fijne zomer!


info@hjco.nl
Tel: +31 10 205 1260
Fax: +31 10 205 1265
DISCLAIMER: De in deze maandelijkse update in de fondsverslagen gemelde meningen dienen te worden beschouwd als de meningen van de respectieve fondsbeheerders en hoeven niet te allen tijde overeen te komen met die van HJCO Capital Partners B.V. Deze maandelijkse update dient te worden gezien als informatieverstrekking en dient niet te worden gezien als aanbeveling van of aanbod tot koop van enig in deze maandelijkse update genoemde beleggingsfondsen. Beleggen kan risicovol zijn en resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige resultaten.