Nieuws

Maandelijkse update: juli 2019

By 22 augustus 2019februari 18th, 2020No Comments

Zomerflauwte?

Afgelopen zomer waren de temperatuurschommelingen synoniem voor de koersschommelingen op financiële markten. Van extreme warmte cq. records op de beurs naar stormachtig herfstweer cq. correctie van bijna 10% in ruim een week tijd door weer een tweet van President Trump over een nieuwe fase in de handelsoorlog met China. Gekscherend zou een waarschuwing van de Algemene Nederlandse Wielrijders Bond (ANWB) uit vervlogen tijden voor deze zomer van toepassing kunnen zijn; zelfs op de zonnigste bestemmingen kan het  weer omslaan. Hou altijd de weersverwachtingen in de gaten, dan weet je wat je te wachten staat. Zijn de vooruitzichten slecht, zorg dan dat een hamer, stormlijnen en extra haringen voor het grijpen liggen

De tweets van Trump hebben wellicht voor hemzelf een dieper liggend politiek motief. Door de handelsoorlogen heeft de afkoelende economie wereldwijd een extra zetje nodig en is zelfs de centrale bank van Amerika (‘Fed’) genoodzaakt de rente in de komende periode mogelijk nog een paar keer te verlagen. Het is een vurige wens van Trump om daarmee in 2020 bij de verkiezingen te kunnen wijzen op de maatregelen die hij en hij alleen heeft getroffen om de Amerikaanse economie te versterken.

De dalende rente neemt steeds extremere vormen aan, zoals we eerder aangaven. De rente lijkt voor langere tijd laag te blijven en dat heeft veel invloed op spaarders en pensioenpotten. Veel rente op de Nederlandse staatsschuld is nu negatief; beleggers betalen als schuldeiser rente aan de Nederlandse staat. Een aardig weetje; als we de gehele Nederlandse staatsschuld vandaag opnieuw zouden moeten herfinancieren, zou dat 1,3 miljard euro per jaar opleveren. Nu kost het de Staat 5,5 miljard euro per jaar aan rentelasten.

De fondsen op het HJCO fondsenplatform behaalden over het algemeen goede rendementen in juli en belangrijk, óók in de afgelopen weken toen de beurs corrigeerde; een bewijs van de toegevoegde waarde van spreiding. Vooral de trendvolgende fondsen behaalden goede resultaten door de sterk dalende rente en daardoor gestegen obligaties en de stijging van de dollar tegenover verschillende valuta’s.

Hieronder vindt u de rendementen van de Skill fondsen op het HJCO Fondsenplatform. De links verwijzen naar de verschillende rapportages over de afgelopen maand.

Fondsnaam
Juli
YTD
Rapport
Website
Blackstone Diversified Multi-Strategy UCITS EUR 0,28% 5,27%
EV Smaller Companies Fund 2,27% 7,49%
Fresh Fixed Income Fund 0,65% 2,75%
GAIA – Two Sigma Diversified – Class C acc. 1,80% 6,12%
H2O Allegro class I EUR 12,24% 14,77%
Helium Fund – A share class 0,27% 1,63%
Helium Selection – A share class 0,44% 3,49%
Lyxor Newcits IRL plc – Lyxor/Sandler US Equity – I  0,66% 1,12%
Lyxor/Tiedemann Arbitrage Strategy Fund A EUR 0,11% -1,51%
Man AHL Diversified Markets EU – Tranche D 6,39% 15,56%
Man AHL TargetRisk I H EUR 2,40% 21,00%
Man AHL Trend (EUR) Share Class I 8,57% 22,37%
Man GLG European Equity Alternative Class IN EUR 0,21% -1,20%
Mint Tower Arbitrage Fund I-Class EUR 0,46% 2,62%
Monolith N.V. -5,18% 8,40%
OVMK Value Fund -1,20% 1,81%
Windmill Connected Income Fund* 0,06% 1,72%
Windmill Trend Evolution Fund EUR 1,74% 10,22%
Windmill Trend Evolution Fund USD 1,74% 12,27%

Alleen voor gekwalificeerde beleggers (minimaal boven 100.000 EUR, sommigen nog hoger. Neem contact met ons op bij interesse):

Fondsnaam
Juli
YTD
Rapport
Website
Capital Four Invest European Loan and Bd Fd A Cap 0,36% 3,53%
GLG Enhanced European L/S QIF class DN EUR 0,45% -2,60%
Prestige Alternative Finance Fund EUR* 0,10% 0,53%
Prestige Commercial Finance Opp. Fund class A* 0,31% 1,94%
TCA Global Credit Fund USD – class A 0,59% 4,36%
TCA Global Credit Master Fund LP class B 0,58% 3,82%

(*) Van dit fonds is nog geen koers beschikbaar per 31-07-2019. De getoonde rendementen zijn per 30-06-2019.

“How many millionaires do you know who have become wealthy by investing in savings accounts? I rest my case.” – Robert G. Allen

Huizenmarkten Europa en Amerika

Sinds 2015 zijn in de westerse wereld de huizenprijzen sterk gestegen, met uitzondering van Italie. Nederland is deze sterker gestegen als gemiddeld en ook de hypotheekschuld ten opzichte van het Bruto Nationaal Product is in Nederland gemiddeld hoger. Lees hier verder

Nederland nog nipt een-na-beste land ter wereld, maar de Zweden komen eraan

Dat blijkt niet uit de cijfers van CBS of CPB, maar uit door Mathijs Bouman jaarlijks opgestelde ‘Ranglijst der ranglijstjes’. Dat is een optelsom van vijf gerenommeerde, internationale ranglijsten, die alle iets proberen te zeggen over de kracht van de economie.  Lees hier verder

DISCLAIMER: De in deze maandelijkse update in de fondsverslagen gemelde meningen dienen te worden beschouwd als de meningen van de respectieve fondsbeheerders en hoeven niet te allen tijde overeen te komen met die van HJCO Capital Partners B.V. Deze maandelijkse update dient te worden gezien als informatieverstrekking en dient niet te worden gezien als aanbeveling van of aanbod tot koop van enig in deze maandelijkse update genoemde beleggingsfondsen. Beleggen kan risicovol zijn en resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige resultaten.