Inflatie en economie onder controle door de Federal Reserve? 

De afgelopen zomermaanden haddende meesten van ons – maar ook de financiële markten – rust, waarbij de aandelenmarkten en bedrijfsobligaties (‘credit’) flink in waarde stegen. Hierdoor is krediet voor bedrijven goedkoper geworden dan voor de zomer en zijn waarderingen weer opgelopen. Markten reageerden vooral positief op het Amerikaanse inflatiecijfer over juli, dat uitkwam op 8,5%. Dit werd gezien als een meevaller, omdat voor het eerst in 1,5 jaar het inflatiecijfer niet hoger uitkwam dan verwacht. Dat markten zo positief reageren op dit nieuws zegt veel over het ongebreidelde vertrouwen in de Fed en haar voorzitter Jerome Powell. Of dat terecht is, moet nog maar blijken. De inflatie van 8,5% terugbrengen naar 2% zonder de economie in een recessie te doen landen, zou een huzarenstukje zijn. Ook de Fed heeft geen toverstokje hiervoor in haar gereedschapskist.

Hoe dan ook; deze zomerrally geeft maar weer eens aan dat het vrijwel onmogelijk is om te timen. Weinigen hadden in juni gedacht dat dit een koopmoment zou zijn voor groeiaandelen en credits. Het bevestigt onze filosofie, om enerzijds oog te hebben voor de risico’s van flinke dalingen, maar tegelijkertijd ook een optimistische visie te hebben op de kracht van financiële markten voor het behalen van rendement.  Hiermee kun je als belegger profiteren van de lange termijn opwaartse trend in markten én creëer je een buffer voor de korte termijn dalingen. Deze buffer kan op meerdere manieren ingevuld worden met beleggingen, die niet of beperkt afhankelijk zijn van de richting van markten, zoals de Skills op dit platform. Deze fondsen verlagen het risico van een gemengde brede portefeuille, met ook aandelen en/of obligatiebeleggingen, zonder rendement in te leveren.  Een toevoeging van deze Skills fondsen geven bovenal meer rust aan beleggers omdat juist in onrustige tijden, zoals in begin 2000-2003, 2008, 2020 en ook dit jaar, het verlies flink wordt beperkt. 

In juli eindigden de trendvolgende fondsen flink in de min door trendomslagen in aandelen, valuta en credit, waar zij daarvoor juist konden profiteren van de ‘risk-off’ positionering met shortposities in aandelen en credit. Vooralsnog zien we in augustus een herstel van deze categorie beleggingen. De aandelenfondsen behaalden juist een herstel door de stijging van de markten. De arbitragefondsen bleven ook deze maand zijwaarts tot licht negatief bewegen.

Voor actuele koersen verwijzen wij u naar www.hjco.nl. Lees hier verder