Nieuws

Maandelijkse update – Juni 2020

By 22 juli 2020No Comments

Maandelijkse update HJCO AAA Funds

Maandelijkse update
 
Een half jaar vol extremen
Beurzen dalen en stijgen in ongekend tempo

Het eerste halfjaar van 2020 was er één van extremen voor financiële markten. We zagen de snelste beursdaling (we kwamen officieel in een zogenaamde bear-markt terecht na dalingen van 20%) in combinatie met het snelste herstel van beurzen sinds een eeuw. De beweeglijkheid van effectenmarkten verpulverde records; nooit was volatiliteit hoger. 
Het buitengewone scenario werd ook nog eens onderstreept door de olieprijs die voor het eerst in de geschiedenis negatief was (dus een koper van een vat olie kreeg geld erbij om dat vat olie te kopen), de rente die nog verder onder nul daalde en de risico-opslagen op een aantal bedrijfskredieten die ongekend snel stegen. Kortom we kunnen met recht spreken van een uniek halfjaar met uitersten. 

Een economische recessie lijkt onvermijdelijk na de uitbraak van het coronavirus en de daaropvolgende wereldwijde lock-down maatregelen. Maar keer op keer bleek deze inschatting geen enkele waarde te hebben bij het voorspellen van financiële markten, ook niet door de beste economen en insiders. Dat gegeven onderkennen wij al sinds 2003; wij geloven niet in timing van financiële markten. Wel geloven wij dat beleggers worden beloond voor geduld én dat beleggers toegang moeten hebben tot andere bronnen van rendement (zoals op ons fondsenplatform) om minder gevoelig te zijn voor beursdalingen en lage rentes.   

De fondsen op het HJCO AAA platform lieten in juni en tot op heden in juli over het algemeen een gemengd beeld zien. De trendvolgende fondsen behaalden een negatief rendement in juni door de swings in commodities en valutamarkten, maar staan in juli tot op heden in de plus. Arbitrage fondsen, zoals Mint Tower, hadden een uitstekende maand in juni, evenals de long/short en deep value aandelenfondsen zoals OVMK. De aandelen long/short fondsen EV Smaller Companies en Lyxor Sandler US staan ook voor het hele jaar stevig in de plus, een knappe prestatie.  

Hieronder vindt u de rendementen van de fondsen op het HJCO AAA Funds platform per ultimo juni. Voor actuele koersen verwijzen wij u naar www.hjco.nl 

HJCO AAA Fondsen:

FondsnaamJuniYTDRapportWebsite
Blackstone Diversified Multi-Strategy UCITS EUR2,47%-13,28%
EV Smaller Companies Fund2,31%8,38%
GAIA – Two Sigma Diversified – Class C acc.-1,31%-4,47%
Helium Fund – A share class0,75%-1,15%
Helium Selection – S2,35%-1,37%
Lombard Odier All Roads0,81%-1,66%
Lombard Odier All Roads Conservative0,39%-2,16%
Lombard Odier All Roads Growth1,32%-2,70%
Lyxor Newcits IRL plc – Lyxor/Sandler US Equity – I – EUR-0,50%8,04%
Lyxor/Bridgewater Core Global Macro Fund1,47%-12,48%
Lyxor/Tiedemann Arbitrage Strategy Fund A EUR0,13%-2,12%
Man AHL TargetRisk I H EUR1,40%-2,64%
Man AHL Trend (EUR) Share Class I-2,18%-4,98%
Mint Tower Arbitrage Fund I-Class EUR4,08%3,96%
OVMK Value Fund9,18%-13,43%
Windmill Trend Evolution Fund EUR-2,23%-5,68%
Windmill Trend Evolution Fund USD-2,22%-5,57%

Overige fondsen:

FondsnaamJuniYTDRapportWebsite
BlackRock BS Americas Diversified Equity Absolute Return-0,46%4,19%
BlackRock BSF European Abolsute Return1,02%7,34%
BlackRock Global Event Driven klasse A2 EUR0,50%0,26%
BlackRock UK Emerging Companies Absolute Return Fund2,02%3,63%
H2O Adagio class I EUR1,30%-7,49%
H2O Allegro class I EUR-0,14%-44,47%
Lyxor Chenavari Credit Fund class A EUR1,10%2,04%
Lyxor Epsilon Trend class A eur-0,92%5,34%
Man AHL Diversified Markets EU – Tranche D-4,11%0,46%
Man GLG European Equity Alternative Class IN EUR-0,55%0,83%
Schroder GAIA BlueTrend class C EUR-1,52%4,77%
Schroder GAIA Contour Tech Equity class C eur3,41%21,07%
Schroder GAIA Egerton Equity – C Acc2,32%1,49%
Schroder GAIA Wellington Pagosa class C eur0,28%-2,35%
“The only thing we have to fear is fear itself” – Franklin D. Roosevelt

Maandelijkse update HJCO AAA Funds

Nieuw aanbod – BlackRock, Lyxor en Schroder GAIA alternatives!Zoals aangekondigd is afgelopen maand het aanbod op de HJCO AAA Funds platform verder uitgebreid met onderscheidende fondsen van BlackRock, Lyxor en Schroders GAIA. Deze fondsaanbieders hebben aantrekkelijke alternatives die wij als enige partij in Nederland direct beschikbaar kunnen stellen aan een groot publiek. Het betreffen maar liefst 10 nieuwe fondsen die door deze drie gerenommeerde partijen worden beheerd. Kijk hier voor het nieuwe aanbod onder Overige Fondsen.  Wilt u meer weten, kunt u klikken op de naam van het betreffende fonds van BlackRock, Lyxor of Schroders GAIA en/of met Willem Johannesma of Arthur Hopstaken contact opnemen. 
Hoe Big Tech zijn geld verdient
De vijf Big Tech bedrijven (Facebook, Apple, Amazon, Alphabet, Microsoft) hebben een gezamenlijke omzet van ca. 900 miljard dollar, een bedrag net zo groot als het hele Bruto Nationaal Product van Nederland. Hoe verdienen zij hun geld? Kijk hier voor de breakdown van de omzet van deze Big Tech bedrijven. 

Tesla een bubbel? Ja, al 7 jaar…Dat Tesla extreem hoog gewaardeerd, daar is weinig discussie over. Echter, al sinds 2013 wordt Tesla gezien als een bubbel en de short-sellers op dit aandeel hebben sindsdien hun zogenaamde shirt verloren. En de stijging van Tesla was niet het enige verrassende van 2020 tot op heden. Een olieprijs én rente onder nul, een VIX index die all time high raakt etc etc. Kijk hier voor de plaatjes van 2020 en hang ze boven uw bed als u het een volgende keer zeker denkt te weten. 
Beleggen in coronatijd
Uw investor type bepaalt uw emoties. Het lijkt wel een achtbaan op de beurzen sinds maart. Tijden vol onzekerheid hebben geleid tot heftige koersbewegingen op de aandelenmarkt. 
Afhankelijk van welk type belegger u bent, reageert u op een bepaalde manier op de koersbewegingen. Of u nu wel of niet in aandelen belegt. Of u nu een beetje hebt bijgekocht op de bodem of niet. De stelling  van Erwin de Kleijn van Beleggingsinzicht.nl is dat u een betere belegger wordt als u weet hoe u in elkaar zit. En welke valkuilen u gevoelig voor bent. Zodat u geen negatief gevoel overhoudt aan dit soort ervaringen. Zie hier het artikel van Erwin de Kleijn over uw investor type.