Nieuws

Maandelijkse update – Augustus 2019

By 20 september 2019februari 18th, 2020No Comments

Rente door ECB verder omlaag

Vorige week was de laatste vergadering van de ECB met Mario Draghi als voorzitter. Het was zijn laatste, maar ook één van zijn belangrijkste om nóg een keer de economie en vooral de inflatie aan te jagen. De ECB heeft de rente verlaagd met 10 basispunten naar -0,5 procent. Negatief dus. Een verdere verlaging van de negatieve rente wordt niet uitgesloten. Daarnaast heeft de ECB besloten om per 1 november voor 20 miljard euro aan obligaties te gaan opkopen. Hoe lang de ECB dat blijft doen, is nog niet duidelijk. De ECB gaat ‘zo lang als nodig’ door met opkopen. 

Op de financiële markten wordt ook wel gezegd dat Draghi met deze nieuwe maatregelen weer een nieuwe ‘bazooka’ uit de kast haalt. De impuls is volgens de ECB nodig, omdat de Europese economie last heeft van de brexitonrust, de handelsoorlog tussen de VS en China en een over het algemeen afkoelende wereldeconomie. Opvallend was dat Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank, zich de dag na de vergadering publiekelijk tegen het beleid van Draghi keerde. Volgens hem is de economie in Europa er nog niet zo slecht aan toe, waardoor het nodig is. Daarnaast worden financieel zwakkere bedrijven kunstmatig in stand gehouden. Ook krijgen de banken in noordelijke landen het zwaarder, terwijl die in het zuiden ontlast worden. Vriend en vijand zijn het er wel over eens dat de maatregelen van de ECB cruciaal zijn geweest om de Euro-crisis te bezweren, maar dat nu de overheden aan zet zijn om de consumptie en investeringen aan te wakkeren.

In de laatste zomermaand augustus waren de beurzen nog onder invloed van de angst voor bovengenoemde bedreigingen voor de economie. Beurzen daalden met enkele procenten en rentes op obligaties daalden verder. De fondsen bij HJCO AAA Funds (zie ook onder voor deze nieuwe naam) bleven vrijwel gevrijwaard van verliezen in augustus, behalve de fondsen met aandelenblootstelling zoals long/short en deep value, die wel in de malaise deelden, alhoewel vaak minder dan de beurs zelf.  Deze maand echter, en dan vooral de afgelopen week, zien we dat vooral trendvolgende fondsen sterk geraakt worden door plotse trendbreuken in een groot aantal sectoren; stijgende rentes in vooral de VS, een lagere dollar tegenover andere valuta, een rotatie op de aandelenbeurs, die wordt gezien als een zijwaartse krach in groeiaandelen en als laatste de enorme stijging van de olieprijs na de drone-aanvallen in Saudi-Arabië. Hierdoor zijn trendvolgende fondsen meer dan de helft van de jaarwinst tot op heden voorlopig kwijt. Wij monitoren de fondsen goed en zien over de hele linie eenzelfde beeld, waarbij de fondsen zoals Man AHL Trend en Windmill Trend Evolution minder hard zijn gedaald dan de peer group. Onze huidige conclusie is dat deze verliezen door de marktomstandigheden komen en niet door ondermaats fondsbeheer en dat risicomanagement erger heeft doen voorkomen. Wij houden u vanzelfsprekend op de hoogte.

Hieronder vindt u de rendementen van de fondsen op HJCO AAA Funds tot ultimo augustus. Voor actuele koersen verwijzen wij u naar www.hjco.nl

Fondsnaam
Augustus
YTD
Rapport
Website
Blackstone Diversified Multi-Strategy UCITS EUR -1,04% 4,18%
EV Smaller Companies Fund -2,60% 4,70%
Fresh Fixed Income Fund -1,43% 1,28%
GAIA – Two Sigma Diversified – Class C acc. 0,84% 7,01%
H2O Allegro class I EUR 1,53% 16,53%
Helium Fund – A share class -0,01% 1,62%
Helium Selection – A share class -0,22% 3,26%
Lyxor Newcits IRL plc – Lyxor/Sandler US Equity – I – EUR 2,47% 3,62%
Lyxor/Tiedemann Arbitrage Strategy Fund A EUR -0,70% -2,21%
Man AHL Diversified Markets EU – Tranche D 3,71% 19,85%
Man AHL TargetRisk I H EUR 2,79% 24,38%
Man AHL Trend (EUR) Share Class I 3,31% 26,42%
Man GLG European Equity Alternative Class IN EUR 0,37% -0,84%
Mint Tower Arbitrage Fund I-Class EUR 1,33% 3,99%
Monolith N.V. -4,65% 3,35%
OVMK Value Fund -2,91% -1,15%
Windmill Connected Income Fund nan% nan%
Windmill Trend Evolution Fund EUR 0,60% 10,88%
Windmill Trend Evolution Fund USD 0,83% 13,21%

Alleen voor gekwalificeerde beleggers (minimaal boven 100.000 EUR, sommigen nog hoger. Neem contact met ons op bij interesse):

Fondsnaam
Augustus
YTD
Rapport
Website
Capital Four Invest European Loan and Bd Fd A Cap* 0,06% 3,59%
GLG Enhanced European L/S QIF class DN EUR 1,06% -1,57%
Prestige Alternative Finance Fund EUR* 0,11% 0,64%
Prestige Commercial Finance Opp. Fund class A* 0,32% 2,26%
TCA Global Credit Fund USD – class A* 0,59% 4,36%
TCA Global Credit Master Fund LP class B* 0,58% 3,82%

(*) Van dit fonds is nog geen koers beschikbaar per 31-08-2019. De getoonde rendementen zijn per 31-07-2019.

“Stick to your investment strategy Do Not Turn Temporary Declines Into Permanent Losses” – Warren Buffett

Preview: nieuwe naam HJCO fondsenplatform – HJCO AAA Funds

Het is nog niet officieel, het logo hiernaast is nog niet definitief, de website staat ook nog in de steigers maar wij willen u als relatie van HJCO alvast wat legale voorkennis geven. De naam van het fondsenplatform gaat veranderd worden in HJCO AAA Funds – Active, Alternative, Aligned. Deze naamswijziging geeft duidelijker aan waar HJCO voor staat; actief op zoek naar andere bronnen van een duurzaam absoluut rendement waarbij wij als bedrijf gelijklopende belangen hebben met u als klant. 

Hoe klimaatverandering en grondstoffenschaarste de toekomst bepalen 

BlackRock heeft recent 5 megatrends geïdentificeerd die relevant zijn voor beleggers en de wereldwijde economie: Versnelling urbanisatie, Opkomende welvaart, Technologische doorbraak,  Demografische en sociale verandering en Klimaatverandering en grondstoffenschaarste. Deze laatste heeft de meeste impact op onze basis-behoeften als mens en is hier in een infographic goed weergegeven, Lees hier verder.