Markten zijn een scherprechter.

We zijn nog geen twee maanden onderweg en het lijkt alsof de voorspellingen voor het hele jaar al zijn uitgekomen. Het zou een lastig beursjaar worden met veel beweeglijkheid, hoge inflatie, stijgende rente gecombineerd met geopolitieke onrust. Dat heeft zich allemaal al gemanifesteerd, dus de vraag is wat de komende 10 maanden ons nog gaat brengen. In ieder geval is duidelijk dat de huidige omgeving voor ‘stockpicking’ lonend kán zijn, maar als je fout zit, moet je flink op de blaren zitten. De koersuitslagen bij bedrijven, die verrassend goed of juist verrassend slecht nieuws brachten, waren enorm. Kijk naar het moederbedrijf van Facebook, Meta, dat werd afgestraft voor de slechte cijfers, waarbij in één dag ruim 230 mld dollar aan waarde verdampte. In perspectief, deze waardevermindering is iets minder dan een kwart van de Nederlandse economie en ca. 1/7e deel van de waarde van alle Nederlandse bedrijven op de beurs samen. Een dag later kwam Amazon met cijfers die wél goed vielen en daar kwam juist marktwaarde bij van dezelfde orde van grootte als het verlies van Meta. Kortom, beleggers zijn kritisch, maar belonen nog steeds goede resultaten, hetgeen een goede ‘stockpicker’ in zijn of haar voordeel kan doen gelden. Echter, voor de meeste beleggers, zeker voor particuliere beleggers, is het juist een signaal dat ze beter breed de marktindex kunnen volgen of dit uitbesteden aan professionele fondsbeheerders, zoals we die ook op ons platform hebben.

De maand januari maakte duidelijk waarom een allocatie naar de alternatieve Skill fondsen op het platform uit spreidingsoogpunt interessant is voor beleggers. De trendvolgende fondsen hadden weliswaar last van hun nog steeds ‘risk-on’ positionering, maar beperkten het verlies of behaalden zelfs winst door de allocatie naar energie en commodities. De arbitragefondsen zoals Mint Tower en Syquant Helium behaalden positieve resultaten in een sterk negatieve maand voor aandelen én obligaties.

Hieronder vindt u de rendementen van de fondsen op het HJCO AAA Funds platform per ultimo september. Voor actuele koersen verwijzen wij u naar www.hjco.nl. Lees hier verder