2022 – cocktail van slecht nieuws

Een cocktail van slecht nieuws heeft financiële markten in 2022 tot op heden behoorlijk onder druk gezet. Verliezen op zowel obligatie- als aandelenmarkten werden veroorzaakt door wereldwijd sterk stijgende rentes als gevolg van de torenhoge inflatie. Deze werd in eerste instantie gevoed door de naweeën van de coronapandemie op de economie maar kreeg daarna nog meer momentum door de inval in Oekraïne., De stijgende rentes in combinatie met de geopolitieke onrust en daarbovenop  de nieuwe Covid lockdowns in China waren de brandstof voor koersdalingen over een breed front.
Koersdalingen horen bij beleggen, zou je kunnen zeggen. Het is nu eenmaal een gegeven dat beweeglijkheid een prijs is voor rendement. Lange termijn beleggers worden keer op keer beloond voor het geduld wat ze in deze onrustige tijden opbrengen om door de ruis heen te kijken en te blijven focussen op het lange termijn doel. Hieronder tonen wij in de grafiek de kans op een positief rendement (aandelen) gekoppeld aan de horizon van een belegger. 

Door toevoeging van Skill fondsen is er een dempende factor op verliezen van zowel aandelen als obligaties, ook dit jaar. Daardoor verbetert de risico/rendements verhouding van de portefeuille, door de verliezen op obligaties is dat vooral dit jaar een welkome aanvulling op portefeuilles. 

In april en mei zagen we dat trendvolgende fondsen hun winsten verder konden uitbreiden door de trends in rente-, energie- en aandelenmarkten. De arbitragefondsen en met name aandelenfondsen hebben deze periode meer moeite met behalen van rendement.

Lees hier verder