Nieuws

Maandelijkse update – April 2019

By 22 mei 2019februari 18th, 2020No Comments

Eén tweet van de Amerikaanse president Trump was voldoende om het beurssentiment te doen kantelen. Hij twitterde vorige week dat er weer zwaardere importheffingen kwamen op tal van Chinese producten en daarmee waren de spanningen weer helemaal terug in de handelsoorlog tussen China en de VS. De beter dan verwachte bedrijfscijfers en positieve economische ontwikkelingen resulteerden in de maand april nog juist voor stijgende aandelenkoersen. Het waren vooral de cijfers uit de periferie, met name Italië, die meevielen en… opvallend feitje: de cijfers uit Duitsland waren juist minder positief. Na de tweet van Trump en de ontstane onrust, zien we dat beleggers weer meer geld zetten op veilige Duitse en Nederlandse staatsleningen en loopt de rente in Italië weer op. De 10-jaars rente in Duitsland is rond de nul en in Italië krijgen beleggers ca. 2,7% per jaar voor het uitlenen van hun geld aan de Italiaanse overheid.

Een zinnige uitspraak doen over de uitkomst van deze geopolitieke spanningen is niet direct aan ons besteed. Wij denken erover na, hebben er wellicht ook nog een mening over, maar nemen ze vooral als een gegeven aan en zoeken naar fondsbeheerders die kunnen profiteren van de gevolgen van deze onrust. Zoals bijvoorbeeld arbitragefondsen, die beter gedijen in een sterk bewegende aandelenmarkt, dan in een markt die blijft voortkabbelen.

De alternatieve fondsen (‘Skills’) op het HJCO Fondsenplatform behaalden in april over het algemeen vlakke tot redelijk goede resultaten. Vooral de fondsen met enige aandelenblootstelling, alsmede de arbitrage fondsen zoals Syquant Helium en Mint Tower, deden het prima evenals de trendvolgende fondsen. Een goede performer was wederom het macro value fonds H20 Allegro.

Hieronder vindt u de rendementen van de Skill fondsen op het HJCO Fondsenplatform. De links verwijzen naar de verschillende rapportages over de afgelopen maand.

Fondsnaam
April
YTD
Rapport
Website
Blackstone Diversified Multi-Strategy UCITS EUR 0,58% 4,38%
EV Smaller Companies Fund 2,29% 5,01%
Fresh Fixed Income Fund 0,91% 2,63%
GAIA – Two Sigma Diversified – Class C acc. 0,55% 2,90%
H2O Allegro class I EUR 6,71% 9,54%
Helium Fund – A share class 0,29% 1,39%
Helium Selection – A share class 0,79% 3,21%
Lyxor Newcits IRL plc – Lyxor/Sandler US Equity – I – EUR -0,69% -0,95%
Lyxor/Tiedemann Arbitrage Strategy Fund A EUR 0,20% 0,54%
Man AHL Diversified Markets EU – Tranche D 4,25% 4,53%
Man AHL TargetRisk I H EUR 1,00% 12,29%
Man AHL Trend (EUR) Share Class I 4,21% 8,57%
Man GLG European Equity Alternative Class IN EUR 0,76% -0,83%
Mint Tower Arbitrage Fund I-Class EUR 0,89% 2,38%
OVMK Value Fund 1,75% 5,64%
Windmill Connected Income Fund 0,39% 1,13%
Windmill Trend Evolution Fund EUR -0,20% 4,30%

Alleen voor gekwalificeerde beleggers (minimaal boven 100.000 EUR, sommigen nog hoger. Neem contact met ons op bij interesse):

Fondsnaam
April
YTD
Rapport
Website
Capital Four Invest European Loan and Bd Fd A Cap 0,79% 2,88%
GLG Enhanced European L/S QIF class DN EUR 1,45% -1,38%
Prestige Alternative Finance Fund EUR* 0,10% 0,23%
Prestige Commercial Finance Opp. Fund class A* 0,30% 0,99%
TCA Global Credit Fund USD – class A* 0,67% 1,94%
TCA Global Credit Master Fund LP class B* 0,59% 1,72%

(*) Van dit fonds is nog geen koers beschikbaar per 30-04-2019. De getoonde rendementen zijn per 31-03-2019.

“Most investors are primarily oriented toward return, how much they can make and pay little attention to risk, how much they can lose” – Seth Klarman, Baupost


Nieuws in het kort

Sterke groei OAKK Beheerd Beleggen – een initiatief van HJCO Capital Partners

Eind 2017 is HJCO gestart met het beleggersplatform OAKK Beheerd Beleggen waar klanten van financieel adviseurs laagdrempelig vermogen opbouwen in 4 profiel portefeuilles. Na 18 maanden heeft OAKK Beheerd Beleggen een sterke groei doorgemaakt; bijna 2.000 nieuwe klanten beleggen inmiddels via OAKK Beheerd Beleggen om hun financiële doelen te bereiken onder begeleiding van hun eigen vertrouwde financieel adviseur. En dat aantal groeit elke dag. Een duidelijk teken dat mensen toegevoegde waarde zien in een objectief advies over hun financiën en dat OAKK een deel van de oplossing kan zijn.Wilt u weten of OAKK Beheerd Beleggen ook voor u iets is, kijk dan op www.oakkbeheerdbeleggen.nl of neem contact op via info@oakkbeheerdbeleggen.nl

H2O verhoogt de instapkosten verder

Deze verhoging is ingegeven door het feit dat de huidige instapkosten te laag zijn gebleken om de inflows significant te doen afremmen. De instapkosten zijn bedoeld om zittende participanten te beschermen tegen een te sterke aanwas van het vermogen onder beheer, wat een mogelijk negatief effect zou kunnen hebben op het rendement van H2O.
De twee fondsen op het HJCO Fondsenplatform zijn H2O Adagio en H2O Allegro. De instapkosten van H2O Adagio gaan van 0,2% naar 0,4%. De instapkosten van H2O Allegro gaan van 0,6% naar 1%.
HJCO Fondsenplatform rekent zelf geen aankoopkosten maar rekent de kosten van de fondsbeheerder bij een transactie wel door.

Top 3 redenen voor pensioenfondsen om in hedge funds te beleggen

Volgens een onderzoek van de Amerikaanse bank JP Morgan Chase onder enkele honderden institutionele beleggers kiezen zij hedge funds in hun beleggingsportefeuille vooral vanwege het behalen van alfa (rendement dat hoger ligt dan de markt) en voor de spreidingsvoordelen.

Lees hier verder

Interessante studie van AQR over underperformance van trendvolgende fondsen in laatste 10 jaar

Conclusie van dit onderzoek door de grote Amerikaanse vermogensbeheerder AQR over trendvolgende fondsen; het lager rendement ten opzichte van het historisch gemiddelde is grotendeels te verklaren door gebrek aan grote marktbewegingen na de crisis in de 4 grote asset classes (aandelen, obligaties, FX en commodities). Er is weinig bewijs dat trendvolgend beleggen als strategie niet werkt noch dat markten minder grote uitslagen zullen laten zien in de toekomst.

Trendvolgend beleggen op zogenaamde Over-The Counter – OTC markten (lees: markten buiten de G8 economieën en dus minder beïnvloedbaar door centrale banken en overheden) zoals AHL Evolution/Windmill Trend Evolution is hiervoor bewijs met gemiddeld rendement van ruim 9% p.j. voor AHL Evolution EUR klasse sinds 2014.

Cartoon van de maand

“Good people don’t need laws to tell them to act responsibly…and bad people will find a way around the laws.” – Plato