Nieuws

Maandelijkse update – Maart 2019

By 19 april 2019februari 18th, 2020No Comments

Beleggers werden beloond voor het behouden van hun rust na een teleurstellend 2018, toen aandelen met forse percentages daalden. Het vierde kwartaal van 2018 was voor beurzen wereldwijd één van de slechtste kwartalen ooit, met dalingen van meer dan 10%. Januari begon juist met een flink koersherstel, veroorzaakt door afnemende spanningen in de handelsoorlog tussen China en de VS en een meer gematigde toon van de Federal Reserve over mogelijke renteverhogingen. Na de val van aandelen in december, veerden de aandelenkoersen in het eerste kwartaal van 2019 weer op met ca. 10%. Dergelijke bewegingen verwachten we de komende jaren meer te beleven. In vrijwel alle markten zagen we dit spiegelbeeld optreden. Hieronder laat de grafiek zien dat zowel aandelenmarkten (VS, wereld en opkomende markten) alsook diverse obligatiemarkten de tegengestelde beweging lieten zien tijdens de start van 2019 ten opzichte van het einde van 2018.

Spiegelbeeld Q4 2018 en Q1 2019

De rentes daalden hard, zowel op staatsobligaties als op bedrijfsobligaties. De Duitse rente op staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar zweeft alweer rond het nulpunt en ook het effectief rendement (de yield) op Nederlands overheidspapier is zonder vergrootglas nauwelijks meer waar te nemen. Voor korter lopende staatsobligaties zijn de rentes al lang negatief.

De alternatieve fondsen (‘Skills’) op het HJCO Fondsenplatform die juist in december goede resultaten behaalden, bleven logischerwijs in januari en februari achter bij deze forse sentimentsverandering. Maart daarentegen was juist weer een erg goede maand voor Skills, terwijl aandelen een lichte plus lieten zien. Met name trendvolgende fondsen deden het die maand goed met plussen van 5% tot 8% vanwege trends in vooral obligaties door de dalende rente, maar ook door trends in energiemarkten vanwege de stijgende energieprijzen.

Hieronder vindt u de rendementen van de Skill fondsen op het HJCO Fondsenplatform. De links verwijzen naar de verschillende rapportages over de afgelopen maand.

Fondsnaam
Maart
YTD
Rapport
Website
Blackstone Diversified Multi-Strategy UCITS EUR 0,29% 3,78%
EV Smaller Companies Fund -1,22% 2,66%
Fresh Fixed Income Fund 0,88% 1,70%
GAIA – Two Sigma Diversified – Class C acc. 1,15% 2,34%
H2O Allegro class I EUR -0,43% 2,65%
Helium Fund – A share class 0,15% 1,11%
Helium Selection – A share class 0,35% 2,40%
Lyxor Newcits IRL plc – Lyxor/Sandler US Equity – I – EUR 1,31% -0,27%
Lyxor/Tiedemann Arbitrage Strategy Fund A EUR 0,30% 0,34%
Man AHL Diversified Markets EU – Tranche D 2,04% 0,27%
Man AHL TargetRisk I H EUR 4,92% 11,17%
Man AHL Trend (EUR) Share Class I 8,45% 5,91%
Man GLG European Equity Alternative Class IN EUR -0,79% -1,58%
Mint Tower Arbitrage Fund I-Class EUR 0,45% 1,48%
Monolith N.V. -2,24% 5,19%
OVMK Value Fund -2,34% 3,82%
Windmill Connected Income Fund 0,10% 0,67%
Windmill Trend Evolution Fund EUR 5,08% 4,51%

Alleen voor gekwalificeerde beleggers (minimaal boven 100.000 EUR, sommigen nog hoger. Neem contact met ons op bij interesse):

Fondsnaam
Maart
YTD
Rapport
Website
Capital Four Invest European Loan and Bd Fd A Cap 0,33% 2,07%
GLG Enhanced European L/S QIF class DN EUR -1,27% -2,79%
Prestige Alternative Finance Fund EUR* 0,09% 0,12%
Prestige Commercial Finance Opp. Fund class A 0,30% 0,99%
TCA Global Credit Fund USD – class A 0,64% 1,25%
TCA Global Credit Master Fund LP class B 0,58% 1,13%

(*) Van dit fonds is nog geen koers beschikbaar per 31-03-2019. De getoonde rendementen zijn per 28-02-2019.

“The problem with bubbles is that they force one to decide whether to look like an idiot before the peak, or an idiot after the peak.” – John Hussman

Nieuws in het kort

Selectie van fondsmanagers bij HJCO

Op het HJCO Fondsenplatform worden alleen fondsen toegelaten die een strikt proces hebben doorlopen, zie ook hieronder voor een schematische weergave van het selectieproces bij HJCO. Na toelating is het belangrijk te blijven monitoren of de fondsbeheerders nog steeds datgene doen waar ze voor betaald worden. Dat gaat verder dan alleen focussen op het rendement. Hoewel een voor risico gecorrigeerd ‘goed rendement’ het belangrijkste doel is, is het van groot belang te blijven kijken naar de omstandigheden van de markten en de visie cq model van de beheerder in relatie tot deze omstandigheden.

In het eerste kwartaal worden altijd veel monitorgesprekken gevoerd. Zo hebben wij recent gesproken met Blackstone, AHL Partners, Mint Tower, Syquant, EV Smaller Companies en anderen. In de meeste gevallen kunnen wij met plezier zeggen dat deze fondsbeheerders nog steeds voldoen aan onze kwaliteitscriteria.

De toekomst is nu – 2 zits elektrische jet voor uw woon-werk verkeer?

In april was er een succesvolle ‘maiden trip’ voor de Lilium Jet in het Duitse Beieren. Deze 2-zitter Eagle prototype voltooide met succes een aantal complexe maneuvres. Geen CO2 uitstoot, van Amsterdam naar Londen in 1 uur en geen geluid. Leuk speelgoed of is dit de toekomst van vervoer?
Lees hier verder

Japan-scenario voor Europa? Lage rente voor langere periode

De tweede helft van 2018 leek het einde in te luiden van de ultra-lage renteomgeving in Amerika en ook Europa met vier renteverhogingen door de Federal Reserve en oplopende rentes op obligaties. Echter, sinds begin dit jaar is het beeld weer compleet veranderd met opnieuw sterk dalende rentes, komt het Japan-scenario dichterbij voor Europa en zijn negatieve rentes weer aan de orde van de dag, met alle gevolgen van dien voor spaarders en de pensioenfondsen. De economen van ING hebben een interessant artikel geschreven over de vergelijking met Japan die al sinds de jaren 90 met een ultra lage rente te maken heeft. Zie hieronder een grafiek van de 3-maands rente in de Eurozone en die van Japan met een vertraging van 17 jaar, de overeenkomsten zijn treffend.


Lees hier verder

Cartoon van de maand

“Short sellers are the financial markets’ real-time detectives, while financial regulators all too often end up as market archaeologists.” – Jim Chanos of Kynikos Associates Ltd