19 maart 2021 –
Een jaar geleden op 9 maart 2020 werden de eerste maatregelen genomen in de strijd tegen corona. We moesten vaker onze handen wassen, hoesten en niezen in de ellenboog en geen handen meer schudden. Al snel volgde de eerste lockdown waar scholen dichtgingen, de horeca moest sluiten, evenementen werden verboden en thuiswerken de norm werd. De daling van de aandelenmarkten die in februari begonnen was, versnelde hierop, met als gevolg de snelste bear-markt ooit. Het was duidelijk dat de pandemie ons leven drastisch zou beïnvloeden, maar weinigen hadden toen gedacht dat we een jaar later in een nog strengere lockdown zouden zitten. Maar waar we toen overvallen werden door het virus met alle onzekerheid van dien, hebben we nu zicht op het einde van deze pandemie, met de versnellende uitrol van de vaccins en groepsimmuniteit tegen het virus. Er is consensus dat we begin juli weer een leven kunnen krijgen dat normaal lijkt, met heropening van de economie. Als dat de datum is van het einde, dan zitten we nu op het 75% punt. Of anders gesteld, we bevinden ons in het laatste kwart van de wedstrijd. De weg die voor ons ligt, zal waarschijnlijk leiden tot een economisch herstel, dat net zo atypisch is als de pandemie. Bepaalde gewoontes gaan mogelijk structureel veranderen, waardoor sommige bedrijven het zwaar te verduren krijgen, terwijl andere bedrijven profiteren.

Vooruitlopend op dit herstel zijn markten al bezig met de gevolgen hiervan voor de inflatie, die kan oplopen door de toenemende vraag, terwijl het aanbod dit niet kan bijbenen. De rente is hierdoor in 2021 al sterk gestegen, waardoor obligatiekoersen zijn gedaald, maar er ook een flinke rotatie heeft plaatsgevonden in aandelenmarkten, uit tech-aandelen naar waarde-aandelen. Deze bewegingen, scherp dalende obligatiekoersen en grote swings in aandelenmarkten, zorgden met name bij kwantitatieve fondsen zoals AHL, Bridgewater en Two Sigma voor matige rendementen in de laatste weken van februari en begin maart, maar laten nu weer herstel zien.

Hieronder vindt u de rendementen van de fondsen op het HJCO AAA Funds platform per ultimo februari. Voor actuele koersen verwijzen wij u naar www.hjco.nl