21 april 2021 – De hoop op een terugkeer naar normaal was het onderwerp dat beleggers, net zoals ongeveer iedere wereldburger, in het eerste kwartaal van 2021 bezig hield. Sommige mensen zien dit als uitgestelde teleurstelling, gegeven de tegenvallers die we elke keer moeten verwerken, waaronder de beperkte snelheid van vaccineren en de nog steeds niet dalende besmettingscijfers. Vanuit beleggersperspectief was de hoop echter niet ongegrond. Anders dan in de EU zijn in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk versoepelingen mogelijk door de veel snellere vaccinatie-uitrol en heeft Joe Biden in de VS een ongekend steunpakket van ruim 2 biljoen dollar doorgevoerd. Tevens blijkt dat de economie beter tegen lockdowns bestand is, dan werd verwacht .

De wereldaandelenindex (MSCI ACWI) is het eerste kwartaal met ca. 6 procent gestegen en de AEX bereikte de 700 punten grens, een nieuw record sinds 2000. Het optimisme op de aandelenbeurs zorgt aan de andere kant ook voor twijfel onder beleggers. Maar beleggen in obligaties geeft weinig redenen om daar enthousiast over te zijn. De rente van vooral Amerikaanse staatsobligaties, maar ook in andere delen van de wereld, stegen hard, juist door het optimisme over de economie en de steunpakketten. Deze zouden namelijk voor prijsstijgingen zorgen, ofwel inflatie. Zie bijvoorbeeld de prijzen van hout.

Deze rentestijging zorgde voor verliezen op obligaties omdat de koersen daarvan dalen als de rente stijgt. De alternatieve fondsen op het HJCO platform stegen grosso modo weliswaar minder hard dan de aandelenmarkten maar waren ook niet echt gevoelig voor de stijgende rente en vormden daarmee een goede aanvulling op andere beleggingen. Vooruitkijkend zien we meer verschillen in groei ontstaan tussen landen en sectoren juist in de post-coronaperiode. Deze verschillen in waarderingen en rente zijn over het algemeen goede bronnen om gebruik van te maken voor alternatieve fondsen.

Via deze link vindt u de rendementen van de fondsen op het HJCO AAA Funds platform per ultimo maart. Voor actuele koersen verwijzen wij u naar www.hjco.nl