Nieuws

Inflatie geeft kopzorgen, wat te doen?

By 21 mei 2021No Comments

20 mei 2021 – De laatste inflatiecijfers uit de VS geven aan dat de prijzen hard stijgen. Het was de sterkste maand-op-maand stijging sinds 2009 en het hoogste kerninflatiecijfer in deze eeuw. Vooral de hogere prijzen voor gebruikte auto’s gaven de cijfers een flinke boost. De markt hield al langer rekening met een stijging, maar dit cijfer was volgens vele marktvorsers toch een flinke tegenvaller. Inflatie zorgt in de regel voor een hogere rente, maar zowel in de VS als in Europa en Japan hebben centrale banken een beleid dat ze de rente laag willen houden. De grote vraag is of ze dat vol kunnen houden als de huidige trend doorzet.

De rente op de obligatiemarkten wordt door vraag en aanbod bepaald (waarbij de centrale banken al jaren een grote koper zijn). Beleggers willen een hogere rentevergoeding ontvangen als de inflatieverwachting toeneemt. Dat blijkt inmiddels het geval; de rente op Nederlandse 10 jarige staatsleningen is weer positief en de rente op Amerikaanse staatsleningen is bijna verdubbeld tot 1,6%. Wij doen geen uitspraken over de toekomstige rente en inflatie. De kans dat deze trend van prijs- en rentestijgingen doorzet, is wel iets waar beleggers rekening mee moeten houden. Hoe? Door in te schatten welke beleggingscategorieën hier meer of minder last van hebben, zoals bijvoorbeeld:

Veel last van inflatie en stijgende rente:
Langlopende obligaties
High yield
Groeiaandelen
Kredietfondsen (niet allemaal, maar een stijgende rente leidt meestal tot meer wanbetalers)

Minder last van inflatie en stijgende rente:
Kortlopende obligaties
Waardeaandelen
Hedgefunds (Skill fondsen)
Goud
Zakelijk onroerend goed

Veel beleggers zijn – in de zoektocht naar rendement – door de trends van de laatste jaren vooral belegd in groeiaandelen en ook high yield en langlopende obligaties. Een heroverweging van deze strategie is nu op z’n plaats, door te kijken naar andere bronnen van rendement, zoals in het rijtje hierboven.

Via deze link vindt u de rendementen en maandelijkse factsheets van de fondsen op het HJCO AAA Funds platform per ultimo april. Voor actuele koersen verwijzen wij u naar www.hjco.nl