De beurs is niet de economie
De mate waarin de economie en de beurs gaan herstellen van de klap van de corona crisis wordt de laatste tijd uitgedrukt in letters, waarbij de V (de optimist), de U (de realist) en de W (de tweede golf) de meest gangbare zijn, maar waarbij ook de L (de pessimist) al voorbij is gekomen.
Nu is vooral de diepte van de val van de economie van belang in plaats van de vorm waarin het herstel plaatsvindt; hoe dieper de economie terugvalt, hoe meer de schade aan het economisch systeem plaatsvindt en des te moeilijker het herstel ook daarna is. Dit is ook het geval bij beleggen; hoe groter het verlies, hoe moeilijker het is om te herstellen van dat verlies. Dat is vanuit mathematisch perspectief het geval, maar ook vanuit ons gedrag; de meeste beleggers hebben een bepaalde pijngrens voor verlies en als het verlies over die grens komt, dan willen we dit verlies niet meer zien en verkopen dan achteraf vaak op een slecht moment. Dit pleit er dan ook voor om zoveel mogelijk aan verliesbeperking te doen in portefeuilles, met andere bronnen van rendement, zoals op ons platform wordt aangeboden.
De aandelenbeurzen lopen al flink vooruit op het herstel van de economie en laten een V-vormig herstel zien in april en mei tot op heden. Maar bedenk dat de aandelenbeurs niet hetzelfde is als de economie, omdat vooral tech bedrijven de beursindex domineren. In de VS is dit het geval, maar ook in Nederland met o.a. ASML, Adyen en Prosus die samen meer dan 25% zijn van de AEX, maar niet van de economie. In het plaatje hieronder zien we dat de 5 grootste techbedrijven in de VS al meer dan 20% van de S&P 500 index beslaan.
Daarom is de aandelenbeurs op dit moment niet representatief voor de economie, hetgeen bij niet-beleggers nog wel eens verwonderend kan werken. De obligatiemarkt daarentegen, en dan vooral de bedrijfsobligatiemarkt, is wél representatief voor de economie en daar zien we dan ook de afgelopen weken nog geen V-vormig herstel. Deze markt biedt op dit punt aan slimme beleggers kansen, omdat goede selectie en kennis van de markt beter wordt beloond dan op aandelenmarkten.
De fondsen op het HJCO AAA platform lieten in april en tot op heden in mei over het algemeen een tegenovergesteld beeld zien als in maart. De trendvolgende fondsen behaalden in maart uitstekende rendementen, maar konden logischerwijs niet geheel meeliften met het herstel van de beurzen daarna. Ze hielden echter wel hun winsten grotendeels vast, hetgeen al een knappe prestatie was. Aandelenfondsen die harder waren gedaald in maart, kwamen de afgelopen weken ook sterk terug. Het EV Smaller Companies Fund, maar ook Lyxor Sandler behaalden zowel in maart als in april – relatief gezien – uitstekende resultaten.
Hieronder vindt u de rendementen van de fondsen op het HJCO AAA Funds platform per ultimo april. Voor actuele koersen verwijzen wij u naar www.hjco.nl
“In 2008 and nine our economic train went off the tracks and there were some reasons why the roadbed was weak . . . This time we just pulled the train off the tracks and put it on its siding and I don’t really know of any parallel.” – Warren Buffet. |
Nieuwe website live, andere fondsen indeling
Deze maand is onze hernieuwde website live gegaan. Hoewel de veranderingen op het eerste gezicht niet groot lijken, is er achter de schermen hiervoor veel werk verzet. De voordelen zijn een betere toegankelijkheid en keuzemogelijkheid om in fondsen te beleggen op het HJCO AAA fondsenplatform. We gaan ook het aanbod steeds meer uitbreiden en gaan daarin een onderscheid maken tussen fondsen waar wij een intensiever selectie- en monitoringproces doorvoeren en fondsen die wel voldoen aan bepaalde criteria, waarbij AFM goedkeuring een belangrijke is, maar waar wij geen kwaliteitsstempel op afgeven.
De eerste, selecte groep fondsen noemen wij de ‘HJCO AAA fondsen’ en de andere groep ‘Overige fondsen’. Houd de website en mijn.hjco.nl in de gaten om dit onderscheid te zien.
Zoom meer waard dan luchtvaartbedrijven
De gevolgen van de lockdown zorgden voor een enorme boost bij het thuiswerken, maar liet ook een ineenstorting zien van de waardering van de luchtvaartmaatschappijen. Het videomeeting bedrijf Zoom is op dit moment meer waard dan de 7 grootste luchtvaartmaatschappijen ter wereld bij elkaar. Zie hier voor de visualisering van deze waarderingen.
Brokers kunnen toeloop particuliere beleggers niet aan
De lage koersen in maart leidden tot koopjesjacht onder particuliere beleggers. De wachttijden bij de bekendste handelsplatformen zijn flink opgelopen, zij konden de instroom niet aan. Bij de grootste partij DeGiro wachten nu nog ongeveer 30.000 mensen op het openen van een beleggingsrekening. Lees hier verder