Nieuws

Tussentijdse update

By 18 mei 2020No Comments

De cocktail van slecht nieuws in de afgelopen weken, met de verspreiding van het coronavirus, de bijbehorende maatregelen die ons maatschappelijk, sociaal en economisch verkeer geheel ontregelt en de daling van de olieprijs – vanwege het conflict tussen Rusland en Saoedi-Arabië – hebben er toe geleid dat we officieel in een zogenaamde bear-markt zitten. De koersen van aandelen zijn inmiddels met ruim meer dan 20% gedaald ten opzichte van de top, hetgeen algemeen als uitgangspunt geldt voor de definitie van de bear-markt. De impact van het coronavirus is groot en zal volgens verwachting nog groter worden. 

Om deze situatie voor onze fondsen op het platform goed te blijven monitoren, zijn wij voortdurend in contact met de fondsmanagers, maar ook met verschillende beleidsmakers in onze sector, zoals bijvoorbeeld de CIO van BlackRock en andere strategen van fondshuizen en banken. Onze conclusie is; het wordt naar verwachting eerst slechter voordat het beter wordt, maar het wordt beter. 

Meer concreet zien we dat de beweeglijkheid van de financiële markten (de zgn. VIX- index) op recordhoogte staat; een teken van grote angst in markten. Er bestaan grote ‘spreads’ tussen aan-en verkoopkoersen, tussen staatsobligaties en bedrijfsobligaties en tussen normaal aan elkaar gelinkte effecten, maar de markten zelf functioneren nog goed. 

Wij zien dat verreweg het grootste deel van de fondsen op ons platform goed in staat is geweest de verliezen tot nu te beperken. Dit is iets waar wij tevreden mee zijn en – waar wij naar hopen – u rust kan geven in deze moeilijke periode.

Korte tussentijdse update van de meeste fondsen op ons platform.

De trendvolgende fondsen zoals AHL Trend, Windmill Trend Evolution en Man AHL Diversified Markets hebben de afgelopen weken positieve rendementen behaald door hun risk-off positionering. Daarmee werken deze fondsen, evenals in 2008 en daarvoor in 2000-2003 als een uitstekende spreiding in uw portefeuille.  
Ook de arbitrage fondsen zoals Mint Tower en in mindere mate Helium Funds laten betere rendementen zien zien met zelfs een plus voor Mint Tower voor het jaar tot op heden. 
De rendementen van kwantitatieve fondsen zoals GAIA Two Sigma en Lyxor Bridgewater Core Global Macro zijn gemengd; Two Sigma heeft een zeer beperkt verlies tot op heden maar Bridgewater staat tot op heden op -15% doordat zij deze crisis ingingen met een zogenaamde risk-on positionering en daarmee al vrij snel tegen verliezen aanliepen. Dit is tegenvallend gegeven het lange trackrecord van Bridgewater in eerdere crises zoals 2008. Wij hebben contact hierover met de fondsmanager en blijven dit monitoren. NB aandelenmarkten staan op verliezen van rond de 30% dit jaar. 
Het multi strategy fonds van Blackstone beperkt ook duidelijk het verlies alhoewel het fonds wel last heeft van de afwijkende koersvorming in de markt van bedrijfsobligaties met grote spreads. 
De long/short aandelenfondsen zoals EV Smaller Companies, Man GLG European Equity Alternative en Lyxor Sandler beperken het verlies (EV Smaller Companies), zijn vlak voor dit jaar (Man GLG EEA) of behalen een flinke plus (Lyxor Sandler). Het long-only value aandelenfonds van OVMK behaalt weliswaar een verlies maar flink minder dan de aandelenmarkt in het algemeen.
Tot slot, de macrofondsen van H2O laten flinke verliezen zien, vooral het met hefboom aangestuurde fonds Allegro maar dat volgde op een heel goed jaar en wij hebben bestaande beleggers vorig jaar gewezen op de risico’s die aan dit fonds verbonden zijn. 

Update bereikbaarheid en continuïteit HJCO AAA Funds 

In deze tijden van fysieke afstand, willen wij u ook over onze bereikbaarheid en continuïteit op de hoogte houden. Wij hebben verschillende acties ondernomen om u zo goed mogelijk van dienst te blijven zijn. OAKK Capital Partners is volledig operationeel, waarbij altijd één directielid op kantoor aanwezig is. Daarnaast zijn alle thuiswerkplekken vorige week geheel geïnstalleerd. Tevens werkt de afdeling Operations in twee teams om zo de continuïteit te blijven waarborgen. 

Persoonlijk contact is in onze optiek nog steeds belangrijk, ook nu fysieke afspraken niet tot nauwelijks kunnen plaatsvinden. Wij willen daarom andere vormen van communicatie open houden. Naast het gebruikelijk telefoon- en mailverkeer, bieden we meerdere tools om in contact te blijven. Zo bieden we face to face hulp met de video- en screen sharingtool van Finly-Future of Finance

Heeft u nog verdere vragen, laat het ons weten , wij staan voor u klaar.

Wij wensen iedereen, en daarbij in het bijzonder de mensen in de zorg, veel sterkte en een goede gezondheid. 

Met vriendelijke groet,
HJCO AAA Funds

Willem Johannesma
Arthur Hopstaken